Meeliftgedrag in groepen

Meeliftgedrag in groepen

Het zal je misschien verbazen, maar onderzoek wijst uit dat hoe meer mensen er aan een bepaalde opdracht werken, hoe minder ieder van hen individueel toevoegt. In 80% van de gevallen werken mensen harder in hun eentje dan in een groep, zelfs als alle groepsleden het gevoel hebben dat zij heel hard werken. Dit noemen we in de psychologie ook wel social loafing of meeliftgedrag. Dit gedrag kan zowel bewust als onbewust ontstaan.

Voorbeeld

Verschillende onderzoeken hebben het bestaan van meeliftgedrag aangetoond. Zo hebben onderzoekers het bijvoorbeeld gezien tijdens wedstrijden touwtrekken. Er werd gemeten hoe hard er aan het touw getrokken werkt, met verschillende aantallen deelnemers. De verwachting was dat er een evenredig verband zou zijn tussen het aantal mensen en de kracht waarmee er aan het touw getrokken werd. Maar dit was niet zo! Sterker nog, de kracht waarmee er aan het touw getrokken werd nam af naarmate de groep groter werd.

Meeliftgedrag in organisaties

Meeliften houdt dus in dat een persoon meer inspanning uitoefent wanneer hij individueel werkt, dan wanneer hij in een groep werkt. Echter zijn bedrijven de laatste jaren veel meer gebruik gaan maken van teams, maar ook in teams vindt meeliftgedrag in plaats. Waarom? Omdat werken in een team werknemers vaak het gevoel geeft dat hun individuele prestatie minder opvallen en minder invloed hebben op het groepsresultaat. Hierdoor neemt de motivatie om hard te werken af. Daarbij denken werknemers vaak dingen als “Als [collega] het niet doet, dan hoef ik het ook niet te doen”. Eigenlijk schuiven zij dan (al dan niet onbewust) de verantwoordelijkheid af op collega’s.

Hoe kun je meeliftgedrag voorkomen?

1. Verdeel het werk op een eerlijke manier
Wanneer een teamlid het gevoel heeft dat de andere teamleden minder doen/hoeven te doen, zal dit teamlid zelf ook minder tijd en energie gaan steken in de opdracht. Dit kan zelfs eindigen in een negatieve spiraal die uiteindelijk leidt tot minimale motivatie om hard te werken. Door het werk eerlijk te verdelen over de teamleden kun je dit voorkomen.

2. Geef iedereen eigen verantwoordelijkheid
Meeliftgedrag ontstaat als de taken van een individueel teamlid niet zichtbaar zijn in het uiteindelijke resultaat. Door iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te geven, zorg je ervoor dat de individuele taken wel zichtbaar zijn in het eindresultaat. Hierdoor zal het meeliftgedrag afnemen en creëer je een betere dynamiek.

3. Kleine groepen
Werk niet in grote groepen. Hoe kleiner de groep is, hoe beter teamleden elkaar kennen en hoe meer overzicht er is in het hele proces. In kleine groepen zie je minder meeliftgedrag.

4. Evalueer
Meeliftgedrag zie je vaak in teams waar geen individuele evaluatiemomenten gehouden worden. Individuele evaluatiemomenten zorgen er juist voor dat teamleden zelfbewuster worden van zichzelf en meer focussen op hun eigen taken.

5. Teamgevoel
Het is belangrijk dat er een goede sfeer hangt binnen de groep. Heeft een team dat niet, dan zullen teamgenoten het belang van de groep uit het oog verliezen en enkel gericht zijn op hun eigen belangen.

Ondersteuning

Merk jij dat er sprake is van meeliftgedrag in jouw team? Lukt het je niet om dit op te lossen? Of loop je tegen andere problemen in de groepsdynamiek aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op  via onderstaand formulier om te kijken hoe we je daarbij kunnen helpen.

 

Bronnen: 

Bekker, M. (2012). Focus op groepsdynamica. Boom Lemma uitgevers.

Forsyth, D. R. (2014). Group dynamics. Cengage Learning.

Inzicht in groepsdynamiek: Meeliftgedrag
Getagd op:                        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...