jezelf; aan jezelf denken

Jezelf weer op één zetten

Ben jij een van die mensen die altijd voor een ander klaar staat? En daardoor jezelf (te) vaak vergeet? Dan is het tijd dat dit gaat veranderen. Ook jij mag er zijn!

Als je altijd maar bezig bent met zorgen dat anderen het goed hebben, vergeet je ervoor te zorgen dat je het zelf goed hebt. Je vindt het belangrijk hoe anderen over jou denken: over je uiterlijk, je prestaties, hoe je functioneert en je gedraagt. Maar als je continu bezig bent met het pleasen van anderen, bestaat de kans dat je jezelf en je eigen doel uit het oog verliest. De mening van anderen overstijgt dan jouw eigen mening en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Ben een beetje lief voor jezelf

Hoewel het geweldig zou zijn als je het iedereen naar de zin zou kunnen maken en iedereen jou ook nog eens aardig zou vinden, is dit totaal niet realistisch. Je zou ook wel kunnen zeggen dat dit een illusie is. Als je er moeite mee hebt om dit te accepteren, kan het je helpen om er bij stil te staan dat het geluk van een ander niet jouw verantwoordelijkheid is. Omgekeerd betekent dit ook dat anderen niet verantwoordelijk zijn voor jouw geluk. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Dit houdt in dat je zal moeten leren om aardig te zijn voor jezelf.

Hoe doe je dat?

1. Ben niet te streng voor jezelf. Je mag fouten maken

In de huidige maatschappij heerst een cultuur waarin fouten niet getolereerd worden. Het moet allemaal perfect en foutloos zijn. Maar ook dit is een illusie. We zijn mensen, en mensen maken nou eenmaal fouten. Wat je vaak ziet is dat iemand streng is voor zichzelf, maar mild voor een ander. De kans is groot dat dit bij jou ook zo is. Daarom kan het, als je boos of kritisch bent op jezelf, helpen om dezelfde situatie eens voor te stellen met een goede vriend of vriendin in de hoofdrol. Hoe zou je dan op die persoon reageren? Behandel hierna jezelf op dezelfde manier als je de vriend of vriendin zou behandelen.

2. Luister naar je gevoel

Doe je iets omdat het van jezelf MOET of omdat je het zelf WIL? Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je wil en zo min mogelijk dingen die je moet.

3. Neem tijd voor jezelf

Hoe beter je voor jezelf zorgt en hoe beter je in je vel zit bepaalt hoe goed je voor anderen kan zorgen. Als je het moeilijk vindt om tijd voor jezelf te nemen kan het helpen om vooruit te plannen. Wacht niet op het moment waarop je rust kan nemen, maar neem het initiatief in eigen handen. Kijk ook eens hier voor meer tips om tijd voor jezelf te nemen.

4. Geef jezelf eens een compliment

Het misschien een beetje vreemd in het begin, maar door jezelf complimenten te geven (hoe klein ze ook zijn) word je zelfverzekerder en raak je steeds meer overtuigd van je sterke punten. Deze oefening werkt het beste als je jezelf complimenten geeft terwijl je jezelf ziet in de spiegel.

5. Zeg niet te snel ‘ja’.
Denk er elke keer als je ‘ja’ zegt over na hoe belangrijk het is dat jij hetgeen doet wat de ander van je vraagt. Kan iemand anders het ook doen? Heeft het geen haast? Zeg dan ‘nee’. Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Lees dan dit blog eens.

Moeilijk?

Vind jij het moeilijk om jezelf op één te zetten? Ligt jouw focus altijd op anderen en heb je daardoor geen tijd meer voor jezelf? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier, zodat we kunnen kijken hoe we je hiermee kunnen helpen.

Vrijblijvend contact opnemen

5 tips om wat vaker aan jezelf te denken
Getagd op:            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...