Waarom coaching voor A(N)IOS?

Als a(n)ios wil je deel uitmaken van de gezondheidszorg. Je hebt een missie, je bent enthousiast, gedreven en bevlogen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Je gaat een hoop verantwoordelijkheden krijgen, spannend! Maar je gaat de uitdaging aan. Coaching voor a(n)ios kan je hierbij helpen, waarom dat zo is lees je op deze pagina.

Werken als a(n)ios is niet alleen rozengeur en maneschijn. De zorgwereld is volop in beweging, dynamisch en complex. Er wordt veel van jou verwacht, omgekeerd verwacht jij (waarschijnlijk) ook veel van jezelf. Daarnaast heerst er veel (verborgen) onzekerheid, stress en burn-out onder a(n)ios, waardoor jouw bevlogenheid, enthousiasme en werkplezier onder druk kan komen te staan.

Energiek & bevlogen blijven door coaching

Hoe kun je nou jouw enthousiasme, energie en bevlogenheid behouden als je zelfstandig aan de slag gaat? Hoe blijf je bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling? Het is belangrijk om in beeld te krijgen wat dingen zijn waar je energie van krijgt en wat dingen zijn die jou energie kosten. Waarschijnlijk kom je als a(n)ios in een al bestaande organisatiecultuur terecht. In de waan van de dag ga je hier in mee. Hoe bewust maak je dan keuzes? Sta je (wel) voldoende stil bij wat bij jou past? Bij wat jij wil?

Coaching voor ANIOS

Yes! Na al die jaren waarin je hard gestudeerd hebt, heb je eindelijk je welverdiende diploma binnen. Het langgekoesterde moment waarop je jezelf arts mag noemen is eindelijk daar! Misschien heb je jouw toekomstige carrière al helemaal uitgestippeld, dat is super fijn. Maar misschien weet je het nog niet, er zijn ook zoveel mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om ervaring op te doen als anios, te werken als arts-onderzoeker of om je te specialiseren als aios.

Kiezen is niet makkelijk, zeker niet als de keuze reuze is. Coaching kan hierbij uitkomst bieden. Door in te zoomen op je persoonlijkheid, (loopbaan)interesses, af en toe eens een spiegel voor te (laten) houden of met een onafhankelijke coach – die wel kennis heeft van de wereld waarin jij je begeeft – te sparren kun je nieuwe inzichten krijgen, of juist de bevestiging die je nodig hebt, zodat je met een prettig gevoel jouw keuze kunt maken.

Coaching voor AIOS

De periode waarin je jezelf gaat specialiseren als arts is natuurlijk ontzettend leerzaam. Vol met professionele en persoonlijke uitdagingen. Waarschijnlijk heb je een ideaalbeeld in je hoofd van het type arts dat je graag wilt worden en ben je gemotiveerd om dit na te streven.

Toch blijft de specialisatieperiode ook stressvol en intens te zijn. Lange werk- en studiedagen, onregelmatige diensten en andere opleidingsactiviteiten. Daarbij kan het zijn dat de thuissituatie ook nog eens veel van je vraagt.

AIOS in de huisartsenpraktijk

Als aios in de huisartsgeneeskunde wordt je naast moderne huisarts, misschien ook nog wel praktijkhouder en daarmee manager of ondernemer. Dat is natuurlijk een extra uitdaging, want hoe je een goede ondernemer moet zijn leer je niet op je opleiding.

Coaching voor de jonge specialist

Van de ene op de andere dag ben je getransformeerd van aios naar de specialist. Waar je tijdens je opleiding nog vragen kunt stellen en de verantwoordelijkheid deelt, wordt er nu van je verwacht dat je alles weet en ben je helemaal zelf verantwoordelijk. Dat is lastig, het kan je onzeker en kwetsbaar maken. Ook vraagstukken met betrekking tot de werk-privébalans spelen vaak een grote rol bij jonge specialisten.

Waarbij kan coaching voor a(n)ios helpen?

Coaching kan op verschillende gebieden helpen. Misschien wil je assertiever en zelfverzekerder worden, wil je leren hoe je beter met stress om kan gaan, hoe je je grenzen aan kan geven, hoe je een burn-out voorkomt of hoe je beter kunt communiceren of samenwerken. Coaching kan inzicht geven in datgene wat jou energie kost en wat jou energie geeft. Zodat jij weer bevlogen aan de slag kan gaan om je missie en doel te behalen. Voorbeelden van vragen:

  • Ik wil mijn werk- en privéleven beter op elkaar afstemmen.
  • Is dit beroep wel het juiste voor mij?
  • Soms vraag ik me af of ik de werkdruk wel aan kan.
  • Ik wil groeien in mijn manier van communiceren.
  • Sommige van mijn professionele contacten verlopen stoef, ik snap niet zo goed waarom.
  • Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven en ‘nee’ te zeggen.

Werkwijze

Coaching voor a(n)ios is bij Praktijk Glansreijk altijd persoonlijk en op maat. Wij hechten veel waarde aan een positieve sfeer en denken in mogelijkheden en kansen. Bij Praktijk Glansreijk gebruiken wij vaak vragenlijsten zodat we meer inzicht kunnen geven in jou als persoon. Dit helpt ons om een manier te vinden om jou te helpen, die bij jou past en aansluit bij jouw behoeften. De tarieven vind je hier.

Ben je verzekerd bij Movir / Elestia? Dan is vergoeding voor een coachingstraject vaak mogelijk.

Vraag op tijd hulp

Ga niet te lang door als je merkt dat je wel wat hulp kan gebruiken. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe eerder je weer energiek aan de slag kunt.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van coaching voor A(N)IOS te bespreken

 

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...