onzekerheid door het coronavirus; onzekerheid coronacrisis; emoties coronacrisis; onzekerheid situatie; coronavirus

Heb je last van onzekerheid en andere emoties door het coronavirus? Dat is niet zo gek. Het is zelfs heel goed uit te leggen aan de hand van Covey’s cirkels van invloed en betrokkenheid. We leggen het je uit in dit blog.

Onzekerheid door het coronavirus

Door het coronavirus staat ons leven tijdelijk op zijn kop, we weten niet hoe lang het nog gaat duren en hoe ons leven er na het coronavirus uit zal gaan zien. Iedereen praat erover, er is (bijna) geen ander nieuws en we maken ons druk om kwetsbare vrienden en familieleden. De dingen die normaal zeker zijn, zijn ineens onzeker en niet meer vanzelfsprekend. Het is dus volstrekt normaal dat je last hebt van onzekerheid. Je kunt ook last hebben van andere emoties. Misschien ben je wel boos, omdat je het niet eens bent met hoe het allemaal geregeld is. Of verdrietig, om alle ellende die het virus aanricht. Je kunt ook een onbestemd gevoel hebben, omdat je niet weet wat je ervan moet vinden en wat je voelt. Of onrust en spanning omdat je het gevoel hebt dat je alleen maar machteloos kunt toekijken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de onzekerheid en bijkomende emoties te verminderen.

Cirkels van invloed en betrokkenheid

Waarschijnlijk voel je je – zoals de meeste mensen – heel betrokken bij het coronavirus, jouw cirkel van betrokkenheid is dus heel groot. Je maakt je zorgen, je volgt het nieuws op de voet, je bent op de hoogte van de ziekte- en sterftecijfers en bent aan het duimen dat de situatie beter wordt. Maar hoe betrokken je ook bent bij de situatie, je kunt deze in je eentje niet veranderen. Je kunt immers het virus niet laten verdwijnen en ook niet alle mensen beter toveren. Je cirkel van invloed is dus heel klein, veel kleiner dan je cirkel van betrokkenheid. Dit verschil kan leiden tot onrust, spanning, onzekerheid, boosheid, verdriet, machteloosheid en allerlei andere emoties.

Alle dingen waar je je betrokken bij voelt maar waar je (haast) geen invloed op hebt kosten energie. In deze situaties is het belangrijk dat je gaat kijken waar je wel invloed op hebt en dan ook actie gaat ondernemen, zodat je cirkel van invloed groter wordt. Daarnaast kun je ook onderzoeken hoe je jouw cirkel van betrokkenheid kleiner kunt maken.

Cirkel van invloed vergroten

Het is niet vreemd dat je tijdens de coronacrisis juist jouw cirkel van invloed groter zou willen maken. Door meer invloed te hebben kun je het gevoel krijgen dat je grip hebt op de situatie. Natuurlijk is het niet mogelijk om veel invloed te hebben, maar toch zijn er een aantal zaken waarop je wel invloed kunt uitoefenen.. Dit kan je helpen om gevoelens van angst, onzekerheid en spanning door het coronavirus te verminderen.

Houd 1.5 meter afstand

Je ziet en hoort het overal – op de radio, televisie, in de supermarkt en bij de bakker – we moeten 1.5 meter afstand houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het lijkt zo’n makkelijke maatregel, maar toch gaat het nog regelmatig mis. Jij kunt niet bepalen hoe andere mensen zich gedragen, maar je kunt wel invloed op de situatie uitoefenen door je in ieder geval zelf aan de maatregel te houden.

Hygiëne

Ook door te zorgen voor een goede hygiëne kun je invloed uitoefenen op de situatie, dit is namelijk een van de beste manieren om jezelf en de mensen om je heen tegen het virus te beschermen. Was je handen voor je de deur uitgaat en direct als je thuiskomt & nies in je elleboog. Ook het schoonmaken van deurklinken en trapleuningen kan de kans op besmettingen verlagen.

Ben betrokken bij de mensen om je heen

Op sommige groepen mensen heeft het virus meer impact dan op anderen. Hen helpen is ook een manier van invloed uitoefenen. Op dit moment kun je ze juist niet helpen door op bezoek te gaan, maar je zou wel boodschappen kunnen doen en aan de deur af kunnen geven. Als je zelf de supermarkt niet in durft of wilt kun je de boodschappen ook online bestellen (bijvoorbeeld voor oudere mensen die niet weten hoe dit werkt). Ook op de eenzaamheid kun je invloed uitoefenen, door deze mensen regelmatig te bellen om een praatje te maken.

Cirkel van betrokkenheid verkleinen

Soms is het het beste om jouw cirkel van betrokkenheid te verkleinen. Hiervoor moet je accepteren dat je nu niet meer kunt doen dan je best en wat in je macht ligt. Door een stapje terug te doen, afstand te nemen of de zaken los te laten kun je jouw betrokkenheid bij het coronavirus verlagen. Dit kan ook de onzekerheid die door het coronavirus is ontstaan verminderen.

Hoe doe je dat?

Het kan heel lastig zijn om de huidige situatie los te laten, je wordt er immers door overspoeld. Waar je ook komt en wie je ook ziet, er zal altijd wel iets zijn dat jou aan de situatie herinnert. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om elke dag maximaal één keer naar het nieuws te kijken/luisteren. Je kunt er ook voor kiezen om op een vast moment je zorgen omtrent het virus op te schrijven, dit betekent dan dat je deze zorgen parkeert tot dat specifieke moment en dat je er verder ook echt niet meer mee bezig bent. Tenslotte kun je proberen om je gedachten te verzetten door tijd voor jezelf te nemen. Zoek hiervoor ontspanning op door een hobby op te pakken, een (veilig) rondje te wandelen of een goed boek te lezen.

Wil je gelukkiger in het leven staan? Dan is onze 3-weekse werkboek ‘Weer geluksmomenten ervaren’ zeker iets voor jou.

Contact met praktijk Glansreijk

Onzekerheid door het coronavirus: Hoe ga je hiermee om?
Getagd op:                    

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...