tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf

Mensen zijn geweldig. Goede relaties met je partner, je gezin, je familie en vrienden zijn van levensbelang. Maar tijd voor jezelf is dat ook.  Net als beweging én nachtrust beide nodig zijn voor een gezond lichaam zijn voor een psychische balans zijn sociale interactie én jezelf terugtrekken essentieel. Alleen zijn is belangrijk. Dat voel je ook in je hoofd als je te weinig tijd voor jezelf hebt gehad. Je kunt onrustig, onzeker, minder gelukkig worden. Misschien ben je bent minder authentiek en niet de beste versie van jezelf. Je hebt het echt nodig zodat je weer fris, uitgerust en energiek het leven tegemoet treedt. Tijd voor jezelf maken is soms lastig. Zeker als je hard werkt en tegelijkertijd veel sociale contacten onderhoudt. In dit artikel vind je slimme tips om meer tijd voor jezelf te realiseren en er meer uit te halen.

Tips:

1. Neem tijd voor jezelf serieus

Tijd voor jezelf is geen luxe, maar een noodzaak! Bedenk dat het noodzakelijk is om je dag in dag uit lekker in je vel te voelen en energie te hebben voor je werk en privébezigheden. Je hebt het nodig, geestelijk en fysiek. Het zorgt namelijk voor rust in je hoofd, helpt je lichaam ontspannen en voorkomt dat stress vat op je krijgt.

2. Zet het in je agenda

Lopen je dagen snel vol? Maak dan gerust een ‘afspraak’ met jezelf en bescherm deze afspraak. Als je iets wilt dan moet je er tijd voor maken. En door een afspraak met jezelf in te plannen doe je dat. Zo voorkom je dat je de donderdagmiddag eigenlijk vrij wilde houden, en je nu een afspraak hebt staan omdat die eigenlijk ook wel belangrijk is. Want dat is hoe het eigenlijk meestal gaat.

3. Wat maakte je als kind blij?

Heb je geen idee hoe je tijd voor jezelf moet invullen? Ga dan eens bij jezelf na waar je als kind bijvoorbeeld enorm blij en vrolijk van werd. In welke activiteit of bezigheid ging je helemaal op en vergat je de wereld om je heen? Pak die liefhebberij weer op en geniet ervan!

4. Gebruik je tijd voor groei

Als je het meeste uit de tijd voor jezelf wilt halen dan gebruik je deze momenten om vooruit te komen. Enkele voorbeelden:

 • Mediteer om tot jezelf te komen.
 • Doe aan beweging.
 • Lees een boek dat je helpt groeien.
 • Schrijf in je dagboek.
 • Ruim iets op, zoals een kast of je kleding.
 • Breng tijd door in de natuur.
 • Denk na over je leven, over hoe je het beter kunt maken.
 • Ervaar een mindful moment, kom even helemaal in het nu.
 • Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent.
 • Maak een wandeling.
 • Denk na over je doelen en dromen, over wat je wilt in het leven.
 • Bekijk je problemen met een frisse blik, en onderzoek of je nieuwe oplossingen kunt vinden.

Dit zijn zaken waar je nauwelijks aan toe komt als je geen tijd voor jezelf neemt. Als je alleen bent kun je beter nadenken, ontstaat er ruimte voor creativiteit en heb je meer rust en vrijheid om dingen te proberen.

5. Leer dingen los te laten

Lukt het je niet tijd vrij te maken voor jezelf? Misschien is je leven te vol of vraag je te veel van jezelf. Leer jezelf aan dingen los te laten en lucht in je agenda te creëren. Schrap verplichtingen die je bent aangegaan, delegeer taken en/of roep hulp in.

6. Het hoeft niet allemaal perfect

Is het je aard alles tot in de puntjes te willen doen en regelen? Thuis en op je werk? Neem wat gas terug en bedenk dat echt niet alles perfect hoeft te zijn. Ietsje minder is ook goed. Je zult merken dat je zo tijd krijgt voor tijd voor jezelf. Het grote voordeel van tijd voor jezelf nemen is dat je je een stuk prettiger voelt en meer energie hebt. En… wie weet, krijg je daardoor meer gedaan dan je voorheen dacht.

7. Schud die schuldgevoelens van je af

Schuldgevoelens kunnen behoorlijk aan je knagen als je tijd voor jezelf wilt realiseren. Bijvoorbeeld je partner die alleen thuis blijft, kinderen die je achterlaat bij de oppas of die ene taak die je nog niet af hebt. Erg herkenbaar of niet soms? Luister je ernaar? Dan krijg je nooit een moment voor jezelf. Accepteer die schuldgevoelens, maar handel er niet naar. Gun jezelf even die vrije tijd voor jezelf. Realiseer je bovendien dat iedereen er baat bij heeft als jij je goed voelt.

 

Bron: SoChicken / Albert Sonnevelt

7 tips voor ‘Tijd voor jezelf’
Getagd op:                                

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...