Zenuwachtig van succes

Ontvangen is voor veel mensen een hele moeilijke stap. Verlangen naar nieuw succes gaat ons vaak beter af dan genieten van behaald succes. Zo ook voor mij. Ik merk dat ik zenuwachtig word van succes. Het begint er al mee dat het moeilijk is om je succes te herkennen, je ervan bewust te zijn dat je het eerder gewenste in het hier en nu beleeft. Vervolgens is het vaak eng om het als een geschenk ook daadwerkelijk van harte te ontvangen. De kunst van ontvangen is te kunnen genieten wanneer je krijgt waar in je een eerder stadium zo naar hebt verlangd.

Gewoon gul

Zo onderlegd ben ik (nog) niet, want ik vind het fijner om te geven dan te ontvangen. Meteen hoor ik de hulpverleners zeggen “En wat zegt dat over jou?”. Nou gewoon dat ik gul ben! Zou het ook compensatiegedrag kunnen zijn?? Groot compliment voor deze scherpzinnigheid. Ontvang en geniet.

De creatiespiraal

Laat ik beginnen dat deze wijsheid een beetje van mezelf is en een beetje van Marinus Knoope. Het blijft een geweldige slogan van Maggi! De Ontknooping stond al heel lang in mijn boekenkast, maar op de een of andere manier sprak het me niet aan. Toen ik uiteindelijk opnieuw enthousiaste verhalen hoorde over De Creatiespiraal, ook van Marinus heb ik het gekocht. Sommige vrouwen kopen schoenen, ik koop boeken!  Met enige weerzin begon ik te lezen in, zo dacht ik, weer zo’n goeroe-boek met de boodschap als je het maar wilt dan kan je het. Tjakkaaaa!

Laatbloeier

Ik was blij verrast. Hoezo heb ik dit boek pas nu ontdekt? Ik ben blijkbaar geen early adopter, maar een late majority of misschien zelfs een laggard. Komt die marketingkennis toch nog van pas. Met dank aan Jos Burger van wie ik consumentenmarketing heb gehad. Als achterblijver, met het gevaar van de mosterd en de maaltijd, wil ik toch graag het rake stuk van Marinus (het voelt alsof ik hem al jaren ken) dat gaat over ontvangen met jullie delen.

Erkenning

We verlangen ernaar iets te betekenen voor onze medemens en we verlangen ernaar daarom gewaardeerd te worden. Wat we voor anderen willen betekenen, verschilt van individu tot individu en de wijze waarop we gewaardeerd willen worden kan ook heel verschillend zijn. Maar het verlangen naar waardering op zich kent iedereen. Sterker nog tijdens de vele familie- en organisatieopstellingen die ik heb gezien is erkenning een hoofdthema en bij gebrek aan een voedingsbodem voor divers leed.

Complimenten ontvangen

Toch zijn er maar weinig mensen in staat echt te genieten van de complimenten die ze krijgen. Meestal bagatelliseren we ze direct. Zo van “Ach, het was maar een kleinigheidje, het kan eigenlijk veel beter, dat heb ik al jaren, het was een koopje”. Of we geven onmiddellijk iets terug. “Ja, jij hebt ook een mooie tas, ik vind jou ook erg goed.” of “Ja, ik ook van jou”. Hoe herkenbaar. Natuurlijk weet ik als psycholoog al lang dat het goed is om complimenten te ontvangen en dat predik ik ook in mijn praktijk. Daar groei je van. Dus, omdat ik graag praktiseer wat ik predik, ontvang ik de complimenten plichtsgetrouw en plak er meteen het retourbewijs op. Dat maakt het dragelijker en leidt af. Over de-“ik ook van jou”-code maar beter zwijgen.

Lang zal ze leven!

Geef niet meteen iets terug als je een compliment krijgt en bagatelliseer niet maar blijf rustig, ontvang en geniet en kijk wat er gebeurt. Het klinkt als mindfulness; observeren, beschrijven, handelen met aandacht en accepteren zonder oordeel. Adem in, adem uit. Je verjaardag. De gasten zingen voor jou. Lang zal je leven, lang zal je leven! En jij maar hopen dat ze er snel mee ophouden. Gelukkig heb ik dat niet, ik zing gewoon uit volle borst mee….. Soms gaat de jarige zo gaat Marinus verder, zelf meezingen, mee-uiten in plaats van ontvangen. De anderen uiten hun waardering voor jou. Het is juist je de bedoeling dat jij ontvangt, niet dat je mee-uit. Zucht, jammer… heb ik het nog niet begrepen.

Wat moet je van me

Als een man een vrouw aanspreekt en haar vertelt hoe mooi hij haar vindt en zij reageert met “Wat moet je van me”, dan stopt hij er waarschijnlijk mee. Anders respecteert hij haar grenzen niet. Reageert ze echter door het compliment te ontvangen en er zichtbaar van te genieten, dan gaat hij waarschijnlijk nog even door en voegt hij er nog een aantal complimenten aan toe. Hoe meer zij er ontvangt en hoe meer zij ervan geniet, hoe mooier ze wordt. Want mooi zijn is subjectief en is niets anders dan de expressie van innerlijk vertrouwen in eigen schoonheid. Spiegeltje, spiegeltje, wie is het mooiste van dit land…….

Groeiproces

Je groeit door complimenten te ontvangen. Hoe meer positieve feedback kinderen ontvangen voor hun prestaties, hoe beter zij gaan functioneren. Hoe vreugdevoller een artiest het applaus weet te ontvangen, hoe meer hij door het publiek gewaardeerd wordt. Hoe meer je geniet van de complimenten over je uiterlijk, hoe beter je er uit gaat zien. Hoe meer waardering jij ontvangt over de manier waarop je werkt, des te beter jij je werk zult doen. Het wordt nu toch echt tijd dat ik dit onder de knie ga krijgen.

Je wordt er leuker van

Ontvangen van waardering is dus niet alleen eigenbelang (gelukkig!), je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezier voor jou maar ook voor je omgeving. Als je het arrogant vindt een compliment voor jezelf te ontvangen, realiseer je dan eens dat jij jezelf niet gemaakt hebt en ontvang ze namens degene die (of datgene wat) jou gecreëerd heeft. Ook hier weer conform een opstellingswijsheid van Bert Hellinger, eer je ouders omdat zij jou het leven hebben geschonken. Ontvang de complimenten en geef ze door.

Katten

Een kat laat zien hoe je met succes kunt ontvangen. Als je hem streelt en hij vindt het prettig, dan maakt hij een geluid waaraan je kunt merken dat hij het inderdaad lekker vindt. Dat stimuleert jou, de gever, om door te gaan met strelen. En of… met drie katten ben ik ervaringsdeskundige.

Oefenen in kreunen

Als jij je man streelt en hij spreekt een formeel “Dankjewel” uit, dan stop je er waarschijnlijk mee. Maar als hij er zachtjes bij begint te kreunen, ga je er waarschijnlijk mee door. Met andere woorden, als je graag gestreeld wordt, oefen dan in kreunen. Wie graag krijgt, moet oefenen in ontvangen. Ik ga het vanavond uitproberen als ontvanger oemf, hmmpf, aaaargh.

Ik hoef niets

Zeg dus nooit: “Dat had je nou niet moeten doen.” Als je afwerende opmerkingen en gebaren maakt op het moment dat je iets krijgt, ontmoedig je de ander om jou te geven en krijg je dus op den duur steeds minder. Het bewijs is geleverd toen mijn man mij vroeg waarom de kinderen meer aandacht aan Moederdag besteden dan aan Vaderdag. Voor hem geldt “Ik hoef niets voor mijn verjaardag” en uiteindelijk werkte dat en heeft hij van mij niets gekregen. Uiteindelijk heb ik dat met Kerst weer goed gemaakt, want dat was blijkbaar ook niet helemaal de bedoeling.

Stralen

Mensen beklagen zich nogal eens over het feit dat ze zo weinig waardering krijgen van kennissen en collega’s, van superieuren of ondergeschikten. Marinus meent dat mensen die in het dagelijkse leven weinig waardering krijgen, over het algemeen zelf veel moeite hebben met ontvangen. Wie straalt graag iets te krijgen, krijgt over het algemeen meer dan wie uitstraalt niet veel te hoeven. Dat geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor bedrijven en organisaties.

Hema of Bonbonnerie

Stel je voor, je hebt een goede vriendin en je wilt haar als blijk van waardering iets cadeau doen. Je denkt aan een doos bonbons. Nu heb je toevallig net op internet gelezen dat de prijs-kwaliteitverhouding van de bonbons bij de Hema erg goed is. Je overweegt dus om ze bij de Hema te halen. Maar ja, als je ze daar koopt, zitten ze in een doosje waar de prijs op voorgedrukt is en als je vraagt of ze het willen inpakken doen ze het in een plastic zakje. Waarschijnlijk haal je dan toch liever bij de Bonbonnerie. Ze zijn weliswaar veel duurder, maar ze zitten in een gouden doosje met een strik.

Je komt bij je vriendin aan. Je geeft haar de luxe doos bonbons en zegt daarmee eigenlijk “Kijk eens, ik heb ze duur voor je betaald” Je had ze dus net zo goed bij de Hema kunnen kopen en er een vijftien euro bij kunnen doen. Wat gebeurt daar eigenlijk? Er vindt een soort ritueel plaats. je laat je vriendin zien dat je een financieel offer gebracht hebt om daarmee je respect en waardering voor haar uit te drukken. De vraag is nu “”Waar is het financiële offer gebleven?”

Het financiële offer is niet naar je vriendin. die heeft alleen maar een doos duur betaalde bonbons gekregen. Het financiële offer is naar de Bonbonnerie. Daar staat namelijk op het raam geschilderd “Als je graag iets weg wilt geven, wij ontvangen het met alle plezier”. En bij de Hema staat op de winkelruit “Als je niets kwijt wilt, kun je hier terecht.”

Het personeel van de Hema lijkt erop geselecteerd en gekleed om uit te stralen “Ik hoef niet veel”. Terwijl het personeel bij de Bonbonnerie erbij loopt alsof ze direct naar het bal gaan. Ze zien eruit alsof ze graag iets krijgen. Als je in een vrijgevige stemming bent ga je naar de Bonbonnerie en als je niet veel kwijt wilt, ga je naar de Hema. Hetzelfde geldt voor De Bijenkorf en V&D. Ik heb vroeger jarenlang bij de Bijenkorf gewerkt, dus het potentieel om te ontvangen is aanwezig. Dat geeft moed.

Binnen is binnen

Ontvang van harte liefde, waardering en geschenken die je krijgt. Vraag je niet af of die ander het wel meent, want zelfs als die ander het niet meent kun je het gewoon ontvangen. Dat wordt moeilijk want volgens de kernkwadranten van Ofman zit nep, fake, net-alsof in mijn allergiezone. Binnen is binnen gaat Marinus verder. Op zijn hoogst staat die ander voor gek. Jij in ieder geval niet. Vergeet dat je groeit van ieder compliment. Ik geloof dat ik hier iets meer tijd voor nodig heb om me dit eigen te maken.

Dankjewel

Vraag je niet af wat je terug moet geven. ontvangen wat je krijgt, verplicht je tot niets, zelfs niet tot een woord van dank. O jee, ben ik net blij dat de automatische dankjewel-piloot van de kinderen werkt, blijkt het niet te hoeven. Als je de gever wilt plezieren, laat dan merken dat je geniet van wat je van hem hebt gekregen. Juist daarmee verschaf je hem het grootst mogelijke genoegen en zodoende zal hij het prettig vinden je vaker iets te geven.

Mindfulness

Vraag je niet af waar je het aan verdiend hebt. Als je tegen een roos zegt hoe mooi ze is, hoeft ze zich toch ook niet te verantwoorden voor de moeite die ze daarvoor heeft gedaan. Je bent gewoon de complimenten, liefde en geschenken waarde omdat je bent wie je bent, precies zoals je bent. Toch weer mindfulness; het is zoals het is, zijn vs doen. Ik geloof dat ik het begin te snappen.

Zoveel mogelijk krijgen

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk krijgt en krijgt en krijgt. En als je vindt dat dit wel erg egoïstisch is, of je hebt gewoon genoeg, deel van uit, geef het weer weg maar geef het niet terug. Geef het door. Laat geld en liefde stromen. Je hoeft niet bang te zijn voor een tekort. In het vertouwen dat je uiteindelijk altijd krijgt wat je wenst, kun je ook geven wat je wenst te geven. Ontvang en geniet. Wees rijk en geef. Wees dus koninklijk rijk, wees royaal.

Complimenteren

Mocht je de behoefte hebben om mij te complementeren over deze blog, dan houd ik me van harte aanbevolen. Ik ontvang al dit moois dan met open armen en zal er met volle teugen van genieten. Geef ruim, dan neem ik ruim……. Binnen is binnen.

 

Ontvangen is moeilijk, geven is veel makkelijker!
Getagd op:                

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...