Moeizame relatie

Spanning in een werkrelatie heeft een negatief effect op het werkplezier. Die spanning kan verschillende vormen aannemen en begint vaak bij irritatie en kan leiden tot conflictsituaties en uiteindelijk verzuim. Wijzen naar de ander werkt niet. Je kunt alleen jezelf veranderen en door die verandering kan er misschien wat bij die ander veranderen. Je op de ander richten is een lange termijn strategie en niet succes verzekerd. Als je echt wilt dat er iets verandert begin dan bij jezelf. Vergroot jouw inzicht in je eigen gedrag en dat van de ander. Probeer te begrijpen wat er gebeurt en met die kennis ga je aan de slag om de situatie positief te beïnvloeden. Klinkt misschien allemaal vaag en ingewikkeld, maar dat is het niet dankzij het kernkwadrant van Ofman. Het model is juist heel simpel en in iedere relatie toepasbaar.

 

Kernkwadrant

Het model bestaat uit vier onderdelen: kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Een kernkwaliteit is positief kan doorschieten in een valkuil. Het tegenovergestelde van de valkuil is de uitdaging. Teveel van de uitdaging is een allergie. Een kwaliteit is het positief tegenovergestelde van een allergie.

 

Je kunt alle bouwstenen als startpunt nemen afhankelijk van wat je het makkelijkste vindt. Starten met een kwaliteit blijkt soms heel moeilijk omdat dit in onze cultuur nog niet gebruikelijk is. We zijn wel gewend om kritiek te geven en de valkuil is vaak het makkelijkste startpunt. Hieronder volgen een aantal hulp vragen bij het ontdekken van de kwadranten.

 kernkwadrant Glansreijk

Kernkwaliteiten

 • wat anderen in mij waarderen
 • wat ik bij andere vanzelfsprekend verwacht
 • wat ik in mezelf gewoon/normaal vind

 Valkuilen

 • wat ik bij anderen bereid ben door de vingers te zien
 • wat anderen mij verwijten
 • wat ik in mezelf geneigd ben te rechtvaardigen

 Uitdagingen

 • wat ik in mezelf mis
 • wat anderen mij toewensen
 • wat ik in anderen bewonder

Allergieën

 • wat ik in mezelf zou verafschuwen
 • wat anderen mij aanraden te relativeren
 • wat ik in anderen minacht

Wanneer er spanningen zijn binnen een werkrelatie heeft het doorgaans te maken met allergieën en kernkwaliteiten. Zij zijn tegengesteld en vormen voor de een een uitdaging en voor de ander een valkuil.

 

Voorbeeld

Om te laten zien hoe het kernkwadrant werkt is een voorbeeld handig. Laten we een medewerker nemen die erg behulpzaam is. Zij informeert regelmatig bij haar collega’s hoe het er voor staat. Ze biedt te pas en te onpas haar hulp aan. Wanneer ze denkt dat iemand moeite heeft met iets dan is ze de eerste die het gaat oplossen. Ze heeft ergert zich blauw aan haar leidinggevende die totaal ongeïnteresseerd is. Hij laat iedereen aan zijn lot over en ziet niet eens wat er gebeurt op de afdeling. Ze heeft dit al een aantal keren aangegeven maar haar leidinggevende geeft haar het gevoel dat ze een bemoeial is. Collega’s klagen ook al over haar goed bedoelde ongevraagde advies.

kernkwadrant samenwerken Glansreijk

Met het bovenstaande model wordt duidelijk dat de kwadranten een belangrijke rol spelen in deze relatie. De kracht van de medewerker is behulpzaamheid en die van de leidinggevende dat hij zaken kan overlaten aan de ander. In plaats van op elkaar af te geven zouden ze beter de krachten kunnen bundelen en kijken waar ze elkaar kunnen vinden en versterken. Wanneer de medewerker weet dat de leidinggevende delegeert zonder onverschillig te zijn kan ze meer op hem vertrouwen. Wanneer de leidinggevende weet dat er iemand een oogje in het zeil houdt en hem erbij betrekt dan kan is dat een geruststellende gedachte. Ze hebben hier goede afspraken over gemaakt. Ze kennen elkaars valkuilen en uitdagingen en kunnen elkaar hierop coachen.

 

Gratis Voorbeeldengids KernkwadrantenDownload gratis

Om meteen aan de slag te gaan met de kernkwadranten heeft Praktijk Glansreijk een voorbeeldengids opgesteld. Hierin vind je voorbeeld kernkwadranten om je op weg te helpen. je kunt ieder kwadrant vervangen voor iets wat beter bij je past. Download hier de gratis voorbeeldengids.

 

Begeleiding

Wil je weten hoe je op een efficiënte manier samenwerkt, wil je inzicht in hoe jij je persoonlijke relaties binnen de praktijk, met patiënten en externe partijen optimaal kunt benutten om elkaar te versterken? Ik begeleid je op het gebied van:

 • communicatie
 • persoonlijk leiderschap
 • gezamenlijke waarden creëren
 • onderhandelen

 

Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken

 

Bron:

 • Bezieling en kwaliteit in organisaties, Daniel Ofman
 • Het kernkwadrantenspel, Daniel Ofman

 

Getagd op:                

Geef een reactie

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...