Praktijk Glansreijk - Trainingen & workshops
Moeizame relatie

Het ervaren van spanning in een werkrelatie heeft een negatief effect op het werkplezier. Deze spanning kan verschillende vormen aannemen. Vaak begint het bij irritatie, waarna het kan leiden tot conflictsituaties en uiteindelijk zelfs tot verzuim. Ondanks dat het misschien verleidelijk is om te doen, werkt wijzen naar de ander niet. Je kunt namelijk alleen jezelf veranderen en door die verandering kan er misschien ook wat bij die ander veranderen. Dus, je op de ander richten is een lange termijn strategie en niet verzekerd van succes.

Begin bij jezelf

Als je echt wilt dat er iets verandert, begin dan bij jezelf. Hiervoor is het nodig dat jij je inzicht in je eigen gedrag en dat van de ander vergroot. Probeer te begrijpen wat er gebeurt en ga met deze kennis aan de slag om de situatie positief te beïnvloeden. Klinkt misschien allemaal vaag en ingewikkeld, maar dat is het niet dankzij het kernkwadrant van Ofman. Het model is juist heel simpel en in iedere relatie toepasbaar. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Kernkwadrant

Het model bestaat uit vier onderdelen: kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Een kernkwaliteit is positief kan doorschieten in een valkuil. Het tegenovergestelde van de valkuil is de uitdaging. Teveel van de uitdaging is een allergie. Een kwaliteit is het positief tegenovergestelde van een allergie.

kernkwadrant Glansreijk

Je kunt alle bouwstenen als startpunt nemen afhankelijk van wat je het makkelijkste vindt. Omdat gefocust zijn op je eigen kwaliteiten in onze cultuur nog niet gebruikelijk is, is het soms moeilijk om te starten met een kwaliteit. Echter zijn we wel gewend om kritiek te geven. Dit maakt dat de valkuil vaak het makkelijkste startpunt is. Hieronder volgen een aantal hulpvragen die je kunnen helpen om de kernkwadranten te ontdekken.

Kernkwaliteiten

  • wat waarderen anderen aan mij?
  • wat vind ik vanzelfsprekend bij anderen?
  • dit vind ik gewoon/normaal aan mezelf?

 Valkuilen

  • dit zou ik bij anderen door de vingers kunnen zien?
  • door anderen wordt dit mij verweten?
  • wat ben ik in mezelf geneigd te rechtvaardigen?

 Uitdagingen

  • wat ik in mezelf mis?
  • hetgeen anderen mij toewensen?
  • dit bewonder ik in anderen?

Allergieën

  • als ik dit had, zou ik het in mezelf verafschuwen?
  • anderen raden mij aan dit te relativeren?
  • ik minacht dit in anderen?

Wanneer er spanningen zijn binnen een werkrelatie hebben deze doorgaans te maken met allergieën en kernkwaliteiten. Zij zijn tegengesteld en vormen voor de één een uitdaging en voor de ander een valkuil.

Voorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van een kernkwadrant dat laat zien hoe het kernkwadrant werkt.
Laten we een medewerker nemen die erg behulpzaam is. Zij informeert regelmatig bij haar collega’s hoe het er voor staat. Ze biedt te pas en te onpas haar hulp aan. Wanneer ze denkt dat iemand moeite heeft met iets dan is ze de eerste die het gaat oplossen. Ze heeft ergert zich blauw aan haar leidinggevende die totaal ongeïnteresseerd is. Hij laat iedereen aan zijn lot over en ziet niet eens wat er gebeurt op de afdeling. Ze heeft dit al een aantal keren aangegeven maar haar leidinggevende geeft haar het gevoel dat ze een bemoeial is. Collega’s klagen ook al over haar goed bedoelde ongevraagde advies.

kernkwadrant samenwerken Glansreijk

Met het bovenstaande model wordt duidelijk dat de kwadranten een belangrijke rol spelen in deze relatie. De kracht van de medewerker is behulpzaamheid en die van de leidinggevende dat hij zaken kan overlaten aan de ander. In plaats van op elkaar af te geven zouden ze beter de krachten kunnen bundelen en kijken waar ze elkaar kunnen vinden en versterken. Wanneer de medewerker weet dat de leidinggevende delegeert zonder onverschillig te zijn kan ze meer op hem vertrouwen. Wanneer de leidinggevende weet dat er iemand een oogje in het zeil houdt en hem erbij betrekt dan kan is dat een geruststellende gedachte. Ze hebben hier goede afspraken over gemaakt. Ze kennen elkaars valkuilen en uitdagingen en kunnen elkaar hierop coachen.

Voorbeeldgids kernkwadranten

Om meteen aan de slag te gaan met de kernkwadranten heeft Praktijk Glansreijk een voorbeeldgids gemaakt. Compleet met theorie, voorbeelden en twee oefeningen die je helpen om een eigen kernkwadrant te maken.

Download hier de kernkwadrantengids.

Begeleiding

Wil je weten hoe je op een efficiënte manier samenwerkt, wil je inzicht in hoe jij je persoonlijke relaties binnen de praktijk, met patiënten en externe partijen optimaal kunt benutten om elkaar te versterken? Wij van Praktijk Glansreijk begeleiden je op het gebied van:

  • communicatie
  • persoonlijk leiderschap
  • gezamenlijke waarden creëren
  • onderhandelen

Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken

Bron:

  • Bezieling en kwaliteit in organisaties, Daniel Ofman
  • Het kernkwadrantenspel, Daniel Ofman

 

Kernkwadrant vergroot inzicht en beïnvloedt samenwerking positief

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...