Krachtige beïnvloeders
Oma’s cake
Worden pijn, fysiek genot of smaak alleen beïnvloed door onze tastzin of smaakpupillen? Recent onderzoek laat zien dat er meer bij komt kijken: deze basisgevoelens zijn afhankelijk van de intenties van anderen. Dat verklaart waarom oma’s cake zoveel beter smaakt dan cake uit de supermarkt.
Minder objectief
Onze tast- en smaakzin zijn minder objectief dan je zou denken. Ze worden beïnvloed door de intenties die wij anderen toeschrijven. Dat bleek als studenten de smaak van een bepaald snoepje moesten proeven.
Vriendelijkheid
Als iemand dit snoepje ‘speciaal voor hen had uitgezocht’, vonden ze het lekkerder dan als zij het op een nonchalante, onverschillige manier kregen. Ook pijn werd anders beoordeeld: als proefpersonen de indruk hadden dat hen met kwade opzet elektrische schokken werden toegediend, vonden zij deze pijnlijker dan als dezelfde schokken werden toegediend door een ‘vriendelijk’ iemand. Zelfs een massagestoel werd als prettiger ervaren als deze werd aangezet door iemand met goede bedoelingen in plaats van door een computer.
Dure wijn!
Dure wijn is lekkerder! Ook uit eerder onderzoek bleek onze smaakzin beïnvloed te worden door gedachten en interpretaties. Zo werd wijn lekkerder gevonden als men geloofde dat deze duur was.