Krachtige beïnvloeders

Oma’s cake

Worden pijn, fysiek genot of smaak alleen beïnvloed door onze tastzin of smaakpupillen? Recent onderzoek laat zien dat er meer bij komt kijken: deze basisgevoelens zijn afhankelijk van de intenties van anderen. Dat verklaart waarom oma’s cake zoveel beter smaakt dan cake uit de supermarkt.

Minder objectief

Onze tast- en smaakzin zijn minder objectief dan je zou denken. Ze worden beïnvloed door de intenties die wij anderen toeschrijven. Dat bleek als studenten de smaak van een bepaald snoepje moesten proeven.

Vriendelijkheid

Als iemand dit snoepje ‘speciaal voor hen had uitgezocht’, vonden ze het lekkerder dan als zij het op een nonchalante, onverschillige manier kregen. Ook pijn werd anders beoordeeld: als proefpersonen de indruk hadden dat hen met kwade opzet elektrische schokken werden toegediend, vonden zij deze pijnlijker dan als dezelfde schokken werden toegediend door een ‘vriendelijk’ iemand. Zelfs een massagestoel werd als prettiger ervaren als deze werd aangezet door iemand met goede bedoelingen in plaats van door een computer.

Dure wijn!

Dure wijn is lekkerder! Ook uit eerder onderzoek bleek onze smaakzin beïnvloed te worden door gedachten en interpretaties. Zo werd wijn lekkerder gevonden als men geloofde dat deze duur was.

 

The power of good intentions: perceived benevolence soothes pain, increases pleasure, and improves taste. Door: K. Gray, Psychological an Personality Science, 2012, online gepubliceerd op 17 januari, doi: 10.1177/1948550611433470.

Goede bedoelingen en oprechte intenties zijn krachtige beïnvloeders
Getagd op:    

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...