• Het verliezen van je baan zorgt ervoor dat je door een rouwproces gaat

Bij rouw denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan het verliezen van een dierbare. Maar ook het verliezen van je baan kan leiden tot rouw1. Hoe lang dit rouwproces duurt verschilt van persoon tot persoon. In sommige gevallen is het na een korte periode weer over, in andere gevallen wordt het zelfs erger over de tijd.

Rouw?

Misschien denk je nu wel, rouw, wat heeft dat er nou mee te maken. Er is toch niemand dood? Je hebt helemaal gelijk, er is niemand dood. Maar je baan verliezen leidt er wel toe dat je afscheid moet nemen van een stukje van jezelf. Want laten we eerlijk zijn, onze baan neemt (meestal) het grootste deel van onze tijd in beslag. De meeste werkende mensen spenderen meer tijd op hun werk dan met hun familie, vrienden of partner. Je zou het kunnen zien als een soort 2e leven. Op je werk heb je een bepaald ritme, contact of zelfs vriendschappen met collega’s en je eigen verantwoordelijkheden. Wanneer je je baan verliest, verlies je dus eigenlijk ook je 2e leven – je neemt afscheid van een stukje van jezelf.

Erger bij onzekerheid

Voor mensen die onzeker zijn blijkt het effect nog groter. Voor hen bepaalt het werk grotendeels wie zij zijn, hun identiteit. Wat je vaak ziet is dat zij zich volledig op hun werk gestort hebben, fanatiek en enthousiast. Wanneer zij dan ontslagen worden valt dit weg en storten ze in een groot gat en het is moeilijk om daar weer uit te klimmen.

De 5 fasen van rouwverwerking2:

Fase 1: Ontkenning

Wat deze fase typeert is dat mensen niet willen accepteren en erkennen dat ze hun baan verloren zijn. Dit is nog te moeilijk en confronterend.

Fase 2: Boosheid

Mensen zijn na het krijgen van hun ontslag vaak boos. “Ik deed mijn werk altijd goed, het is niet eerlijk!”. Ze kunnen dan de schuld schuiven op de baas of andere collega’s die in hun ogen tekort geschoten zijn.

Fase 3: Onderhandelen

Nadat opgemerkt is dat boos zijn de situatie niet verbetert gaan mensen vaak proberen om het verlies te verwerken door te onderhandelen. Zij willen dan bijvoorbeeld een financiële compensatie krijgen voor de inkomstenderving of gaan het ontslag aanvechten voor de rechter. Daarnaast komt het ook voor dat ze gaan overleggen met de baas of ze terug mogen komen als ze bepaalde afspraken maken.

Fase 4: Depressieve/Verdrietige gevoelens

Wanneer mensen merken dat alle  voorgaande stappen niet of zelfs averechts werken kan dit leiden tot depressieve klachten en/of veel stress. Dit is een lastige fase.

Fase 5: Acceptatie

Dit is de vijfde en laatste fase van de rouwverwerking. In deze fase is men zover om het ontslag onder ogen te zien en te accepteren. Pas nadat zij het ontslag geaccepteerd hebben kunnen ze echt verder. Zij staan er dan voor open om een nieuw perspectief te nemen, nieuwe dingen te proberen, zichzelf te ontwikkelen en te zoeken naar nieuw werk.

Wat kun je doen als je zelf verdrietig bent over het verlies van je baan?

Probeer vooral de tijd te nemen en niet te snel te gaan. Het is niet makkelijk om je ontslag te accepteren en los te komen van je leven op je werk. Wat je daarnaast kan doen is bepalen welke dingen je belangrijk vindt. Focus jezelf op deze dingen, je zult zien dat het je goed doet om daarmee bezig te zijn. Grote kans dat je er enthousiast van wordt en anders naar jezelf gaat kijken. Als dit niet helpt is het verstandig om hulp te zoeken, zodat je onder begeleiding weer jezelf wordt en je focus gaat verschuiven naar je sterke punten en positiviteit.

Wij kunnen je helpen

Als arbeid- en organisatiepsychologen zijn wij enerzijds gefocust op het individu, anderzijds op het werk, maar ook op de interactie tussen individu en werk. Wij kunnen je helpen om dit proces te doorlopen. Daarnaast helpen wij je ook graag om je sterke punten en interesses te ontdekken en uit te zoeken welk werk je in het vervolg wilt gaan doen. Ook daarna staan wij je graag bij, als je het bijvoorbeeld lastig of spannend vindt om weer te gaan solliciteren kunnen wij je tips en advies geven.

Contact

Bovenstaande herkenbaar? Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem via onderstaand contactformulier vrijblijvend contact met ons op

 

1. www.werkverlieslijst.nl

2. Kübler-Ross, E., & Kessler, D. (2005). On grief and grieving: Finding the meaning of grief through the five stages of loss. Simon and Schuster.

Het verliezen van je baan zorgt ervoor dat je door een rouwproces gaat
Getagd op:                            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...