Meer stressklachten

Stressklachten bij werknemers jagen het Nederlandse bedrijfsleven steeds meer op kosten. Het ziekteverzuim door stress lag in het eerste halfjaar van 2014 acht keer hoger dan in 2009. Dat blijkt uit een analyse van arbobedrijf Arboned, gebaseerd op gegevens van 1,1 miljoen werknemers.

10% verzuim stressgerelateerd

Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die de dienstverlener in het eerste halfjaar registreerde, had 10% te maken met stress. Omgerekend komt dat neer op een bedrag van bijna 800 miljoen euro, dat bedrijven hebben betaald aan verzuim door stress. Het gemiddelde ziekteverzuim was in de eerste helft van 2014 net als vorig jaar 3,8%. De verzuimduur is wel gestegen, van 24 dagen naar 26 dagen.

 

Vooral onderwijs, zorg en ICT

“Arboned signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar, vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen”, aldus bedrijfsarts Corné Roelen. Volgens Roelen heeft de toename vooral te maken met de combinatie van werk en privé. Daarnaast hebben steeds meer mensen er moeite mee om de eindjes financieel aan elkaar te knopen, wat ook veel stress oplevert.

 

Alert zijn op signalen

Door de veranderingen in het stelsel van geestelijke gezondheidszorg begin dit jaar, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben, signaleert Arboned. Werkgevers zouden volgens de organisatie meer gespitst moeten zijn op stressklachten en samen met de werknemer en bedrijfsarts inschatten of een verwijzing op zijn plaats is.

 

Begeleiding

Weten wat Praktijk Glansreijk voor je kan betekenen in het kader van advies en ondersteuning bij ziekteverzuim?

 

Neem contact met me op

 Bron: nu.nl

Ziekteverzuim door stress neemt toe
Getagd op:                

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...