waarom emoties er wel toe doen op de werkvloer“Emoties moet je thuislaten”

Er wordt nog al eens gedacht dat emoties er niet toe doen op het werk, dat je de fictieve knop om moet zetten om ze niet toe te laten. Deze opvatting zie je helaas ook terug binnen verschillende organisaties. Hier is soms helemaal geen ruimte voor gevoel en emotie omdat de focus enkel ligt op efficiëntie en financiën. Emoties worden niet alleen genegeerd, maar ook gezien als zwakte. Ondanks dat deze houding door veel mensen wordt aangenomen, heeft het ook een keerpunt. In bedrijven waar geen ruimte is voor emotie ontstaan namelijk veel werkgerelateerde ziektes, zoals: burn-out, depressie, chronische angst en stress. Op de lange termijn zijn deze ziekten niet alleen funest voor de medewerkers, maar ook voor de organisatie en haar prestatie zelf.

Effect van positieve emoties

Meerdere onderzoekers hebben gekeken naar de rol van emoties op het werk. Deze laten zien dat we, om positieve, succesvolle en gezonde organisaties te ontwikkelen, juist wél moeten werken met menselijke behoeftes, gevoelens en mogelijkheden. Positieve emoties, zoals hoop, plezier, geluk, humor, enthousiasme, trots, betrokkenheid en vreugde zijn erg belangrijk voor werknemers. Organisaties waar een positieve sfeer hangt zijn creatiever, werken beter samen en presteren beter. Ook zijn werknemers gelukkiger, wat zich vertaalt in een grotere motivatie.

En verder?

Doordat de positieve emoties ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit, voel je je energieker en kun je flexibel en open-minded zijn. Doordat je open staat voor verschillende mogelijkheden kun je meerdere taken afronden en het beste maken van elke situatie. Je kan uitdagingen dan gaan zien als kansen, in plaats van bedreigingen. Daarbij zorgen positieve emoties ervoor dat je een groter gevoel van zelfcontrole hebt en dat je op een effectievere manier met stressvolle situaties omgaan.

Spill-over effect

Het mooie aan positieve emoties is dat ze niet ophouden bij jou. Bij positieve emoties is er namelijk sprake van een spill-over effect. Wanneer jij positieve emoties ervaart, zal je sneller geneigd zijn om pro sociaal en altruïstisch gedrag te vertonen. Dat wil zeggen dat je anderen wilt helpen (zelfs als dit jou tijd/geld/moeite kost) en dat je voor hen klaarstaat. Logischerwijs zullen die mensen ook meer positieve emoties ervaren, omdat zij zich begrepen en geholpen voelen. Er is dan dus sprake van spill-over. Daarnaast werken veel positieve emoties aanstekelijk, denk maar aan (glim)lachen. Als iemand naar je lacht is het bijna onmogelijk om niet terug te lachen. En eerlijk is eerlijk, het is toch veel leuker om een vrolijke, energieke, lachende collega te hebben, dan een grumpy collega met een stalen gezicht?

Ondersteuning

Kan jouw organisatie wel wat positiviteit gebruiken? Wordt er keihard gewerkt maar hangt er geen fijne sfeer? Weet je eigenlijk niet eens wie je collega’s of werknemers zijn? Wil je meer informatie over het belang en ontstaan van positieve emoties op het werk? Of heb je een andere vraag over emoties op het werk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Bron: Woods, S. A., & West, M. A. (2010). The psychology of work and organizations. Cengage Learning EMEA.

Waarom positieve emoties er wél toe doen op de werkvloer
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...