Rust en regelmaat

Bij stress is een goede nachtrust van belang. Om de spanning te verminderen en de zelf-regulatie te bevorderen. Maar het gaat niet alleen om lang slapen. Slaapgebrek is niet goed voor ons welzijn. We voelen ons vermoeid en soms lamlendig, maar dat is niet het enige. Als we moe zijn reageren we ook heftiger en emotioneler op stress. En daar worden we vaak niet beter van. Zowel thuis als op ons werk.

Zelfcontrole

Om door te kunnen zetten en tegenslagen of tegenvallers te overwinnen is zelf-controle nodig. Zelf-controle, zelfbeheersing, zelf-regulatie – het komt allemaal ongeveer op hetzelfde neer: controle uitoefenen over onze gevoelens, gedachten en gedragingen. Dit stelt ons in staat om barrières te slechten en verleidingen te weerstaan. Bij aanhoudende stress of spanning kunnen de bronnen voor deze zelf-regulatie droogvallen. Het lukt ons dan niet meer om te voldoen aan alle eisen die de omgeving stelt, we verliezen controle. Het is dan even op, we moeten ‘bijtanken’. Dit kan door ontspannende, leuke activiteiten te ondernemen of door goed te slapen.

Slapen

Want slapen, zo blijkt uit onderzoek, heeft een dubbel gunstig effect. Niet alleen zorgt voldoende slaap ervoor dat we uitgerust zijn en genoeg energie hebben om er weer tegenaan te gaan. Ook een vaste slaaproutine, met elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed, helpt tegen spanning en stress.

Vaste patronen

Zelfregulatie wordt namelijk versterkt door vaste gewoontes en routines die mensen hebben. Als we over meerdere onderdelen van ons leven – zoals slapen – controle uitoefenen en de verleiding om (te) laat naar bed te gaan elke dag de baas zijn, dan geeft dat een gevoel van beheersing.

Sterk

We hebben onszelf onder controle en daardoor voelen we ons sterker en zijn we in staat om met nieuwe problemen en stress om te gaan. Als we op allerlei gebieden in ons leven steeds strijd met onszelf moeten voeren om eenvoudige, kleine dingen voor elkaar te krijgen en verleidingen te weerstaan dan kost dat heel veel energie. Energie die we juist nodig hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

De rust en regelmaat bij de opvoeding van kinderen heeft dus ook gunstige effecten op omgaan met stress bij volwassenen…

L.K. Barber & D.C. Muntz, Consistent-sufficient sleep predicts improvements in self-regulatory performance and psychological strain. Stress and Health, 2011, Vol. 27, p. 314-324.

Bron: NIP

Vast slaapritme tegen stress
Getagd op:        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...