energie

Tips om meer energie te krijgen

We hebben allemaal een druk bestaan met up’s en down’s. Van sommige dingen krijg je energie en sommige dingen kosten enorm veel energie. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om je energieniveau op peil te houden.

 

1. Blijf wakker

Bij het wakker worden, is het testosteron- en cortisol-level in ons lichaam op zijn hoogst om ons een energieboost te geven. Maak gebruik van deze boost en stel het ontbijten daarom niet uit. Zo benut je deze hormonen zo lang mogelijk.

2. Stop met snoozen

Wanneer onze wekker ‘s ochtends af gaat, is het verleidelijk om een half uur door te snoozen. Het uitstellen van het opstaan is echter geen goed begin: terwijl je steeds weer in slaap valt, verstoor je de hormonen. Dat maakt het alleen maar moeilijker om uit bed te komen. Zet je wekker daarom een kwartier later en plaats het dan ver van je bed. Zo moet je ‘s ochtends wel je bed uit komen.

3. Laat voldoende licht binnen

Licht maakt deel uit van het natuurlijke proces van het wakker worden. Door voldoende licht binnen te laten, word je ontspannen wakker. Natuurlijk daglicht is daarbij het beste. Wanneer het nog donker is buiten, kan er gebruik worden gemaakt van lampen in koel wit. Deze komen het dichtstbij het natuurlijke daglicht.

4. Begin rustig

‘s Ochtends wakker worden en meteen iedereen op tijd het huis uit zien te krijgen, maakt je al vermoeiend voordat de dag überhaupt begonnen is. Zet de wekker daarom wat eerder, zodat je nog even kan douchen en/of ontspannen kan ontbijten, voordat de andere gezinsleden wakker worden.

5. Geen lijstjes voor het ontbijt

De dag starten met een hoop lijstjes van dingen die je moet doen, werkt al vermoeiend. Vermijd daarom ook het bekijken van je e-mails of het afvinken van lijstjes vroeg in de ochtend.

6. Beweeg

Start de dag met een goede wandeling, minstens drie keer per week. Uit een onderzoek van de universiteit van Georgia, VS, bleek dat mensen die dit doen meer energie hebben gedurende de dag dan mensen die even vaak intensief sporten. Dat komt omdat een zwaardere inspanning meer energie vergt dan dat het je uiteindelijk oplevert. Uit het onderzoek bleek ook dat geregeld bewegen het energie-gehalte verhoogt met 20%.

7. Ontbijt meer

Vaak zijn we geneigd om slechts iets zoets en koffie te nemen tijdens het ontbijten. Het levert even snel energie op, maar daar haal je het niet mee tot aan de lunch. Neem daarom voeding dat langer de tijd nodig heeft om te verteren, zodat je langer energie binnen krijgt. Denk daarbij aan een tortilla van eieren of yoghurt met noten.

8. Werk in gedeeltes

Aan eens stuk door werken is niet alleen uitputtend, maar ook niet echt een haalbaar doel voor een gezond mens. Mensen kunnen maximaal 90 minuten geconcentreerd blijven en moeten daarna zichzelf weer opladen. Sta daarom geregeld op en maak een praatje met een collega in plaats van mailen, loop even om water te halen en telefoneer staand om je benen te strekken.

9. Eet strategisch

Tussen 14 uur en 16 uur hebben we vrijwel allemaal een inkak-moment. De hormonen die je gedurende de ochtend op gang hielden, zakken dan af en je voelt meteen de vermoeidheid binnensluipen. Eet daarom niet al te veel gedurende de lunch, zodat je net voor dat tijdstip nog even een tussendoortje kan nemen om je energie in de middag op peil te houden. Even bewegen helpt hier ook bij.

10. Neem vitamines in tijdens de lunch

Vaak nemen mensen hun vitamine-complexen in bij het ontbijt. Echter, we voelen het verschil van de vitamine niet echt, omdat we het vaak wegspoelen met koffie of thee. Neem daarom de vitamines, bij voorkeur vitamine B voor meer energie, in tijdens de lunch. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het de maaltijd moet vervangen. Vitamine/complexen hebben alleen nut bij een goed gebalanceerd dieet.

11. Geen vrees voor koolhydraten

Het is goed om een salade met kipfilet te nemen voor de lunch, maar het geeft je niet de snelle energie-boost die je nodig hebt voor de rest van de dag. Neem daarom ook nog wat fruit of voeg bonen toe voor energie en proteïne.

12. Even strekken

Zorg voor voldoende doorbloeding van de gewrichten. Strek daarop je armen en benen gedurende de dag, wanneer je achter je bureau zit. Vergeet daar niet je polsen, enkels en nek.

13. Ontwikkel een ontspanningsroutine

Wanneer je aan het einde van een werkdag naar huis gaat, zit je nog helemaal met je gedachten in je werk. Daarbij is het belangrijk om een manier te ontwikkelen om jezelf te ontspannen, zodat je thuis niet helemaal bekaf bent. Luister bijvoorbeeld naar muziek terwijl je kookt of neem een douche en doe comfortabele kleding aan.

14. Geen alcohol

Vaak denken we dat een glas wijn of een biertje voor het slapen gaan ons helpen ontspannen, maar niks is minder waar. Alcohol zorgt voor een rusteloze slaap, wat weer resulteert in een slechte start van de volgende dag.

15. Vermijd bankhangen

Vaak willen we niks anders dan op de bank crashen en televisie kijken. Het werkt ontspannen, maar teveel bankhangen geeft weer het tegenovergestelde effect. Kijk daarom één of twee programma’s en doe dan wat anders.

16. Honger voor het slapen gaan

Vaak hebben we even trek voordat we naar bed gaan. Echter wil dit niet altijd zeggen dat we echt honger hebben: wanneer je te lang wakker blijft, geeft je hersenen aan dat je energie nodig hebt. Neem daarom iets lichts minimaal een uur voordat je naar bed gaat, zoals warme chocolademelk of Griekse yoghurt met wat fruit.

 

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl

Tips voor meer energie
Getagd op:                                        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...