Om maar met de deur in huis te vallen: samen werken is iets anders dan samenwerken. Dat je deel uitmaakt van een team betekent niet per se dat je ook samenwerkt. Een team werkt namelijk niet vanzelf samen. Het is belangrijk dat het samenwerken een duidelijke meerwaarde heeft, anders is het niet noodzakelijk en is samen werken (naast elkaar) genoeg.

Als er in een team samengewerkt wordt is een teamresultaat meer dan de optelsom van de individuele resultaten. In deze gevallen telt het populaire gezegde 1+1=3. Maar wat is die meerwaarde eigenlijk precies? Je leest het in dit blog!

De meerwaarde van samenwerken

Samenwerken heeft ten opzichte van zelfstandig werken de volgende voordelen.

1. Een beter resultaat

Onder de meeste omstandigheden voeren teams opdrachten beter uit dan individuen. Ook is de succesverwachting groter binnen een team dan bij het individu. Een mooi bijkomend voordeel is dat teamleden vrolijker worden als zij successen behalen!

2. De (intrinsieke) motivatie neemt toe

Wanneer je met anderen samenwerkt ben je eerder bereid om lastige taken op je te nemen en door te zetten, ook als er zich problemen voordoen. Je betrokkenheid wordt sterker doordat je samenwerkt.

3. Teamleden worden creatiever en geïnspireerder

Doordat iedereen door een andere bril naar de opdracht kijkt maak je kennis met andere perspectieven. Deze inspireren je en dragen bij aan nieuwe zienswijzen en oplossingen. Omgekeerd hebben jouw ideeën ook impact op de creativiteit en inspiratie van anderen. Als er wordt samengewerkt komen medewerkers vaker met nieuwe ideeën, strategieën of oplossingen dan wanneer zij zelfstandig zouden werken.

4. Logisch redeneren en kritisch denken

Als je samenwerkt ben je beter in staat de hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Hierdoor kun je het geheel beter overzien en ben je in staat logisch te redeneren en kritisch te zijn op de zaken die ertoe doen.

5. Meer eigenwaarde, zelfvertrouwen en autonomie

Door een goede samenwerking word je weer bewust van het feit dat je een waardevol persoon bent. Je beseft je dat andere teamleden je goed kennen, accepteren en mogen. Ook realiseer je je dat je hebt bijgedragen aan je eigen succes, het succes van je collega’s en van het team. Dit vergroot je gevoel van autonomie en zelfvertrouwen.

6. Sociale vaardigheden en competenties van teamleden nemen toe

Door goede samenwerking neemt het vermogen om leiding te geven en nemen toe. Daarnaast wordt het onderlinge vertrouwen vergroot en in stand gehouden, wordt er effectiever gecommuniceerd, worden er effectievere besluiten genomen en is de manier van conflicthantering constructiever.

Meteen inzicht in hoe het ervoor staat binnen jouw team? Doe dan de GRATIS QuickScan team door op onderstaande knop te klikken.

De samenwerking binnen jouw team verbeteren?

Wil jij deze voordelen ook allemaal? Verloopt de samenwerking momenteel niet helemaal soepel of wil je de situatie gewoon nog beter maken? We helpen je graag! Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel 06-49929384.

Heb jij het boek ‘Prettig samenwerken in de huisartsenpraktijk’ al? Dit boek biedt tools en houvast om zelf aan de slag te gaan met de samenwerking binnen jouw team.

Neem contact met ons op

Samenwerken of samen werken? De meerwaarde van écht teamwork

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...