Samenhang tussen stress en hormonen; en hebben we hier invloed op?

Hoe hangen stress en hormonen samen? Sinds het begin van de mensheid speelt stress een rol. Het doel van deze chemische reactie was het helpen overleven en waarschuwen voor gevaar. Stress helpt ons sneller en adequater te reageren. Echter heeft stress zijn functie over de tijd deels verloren, waardoor nu voornamelijk negatieve consequenties zichtbaar zijn.

Stress heeft zowel invloed op onze geest als ons lichaam. Wanneer het brein de instructie krijgt om stress te vertonen, zal dit zich uiten in een lichamelijk reactie. Zo wordt de productie van bepaalde hormonen gestimuleerd, vandaar dat er een link bestaat tussen stress en hormonen. Het is van belang om deze lichamelijke reactie te herkennen, zodat je sneller op stress kunt reageren en zo de kans op negatieve consequenties kunt verminderen.

De lichamelijke reactie

Vanuit de inleiding is dus al gebleken dat stress en hormonen samenhangen. Maar om welke hormonen gaat het nu precies? Als onze hersenen het signaal ā€˜gevaarā€™ krijgen, zal de productie van cortisol verhoogd worden. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Cortisol zorgt ervoor dat je langere tijd alert kunt blijven. Naast cortisol, wordt ook het hormoon adrenaline aangemaakt. Adrenaline stelt je lichaam in staat om sneller te reageren. Na de productie van bovengenoemde hormonen zal je lichaam een gepaste reactie kiezen op de stressor. Deze reactie kan vluchten, vechten of bevriezen zijn. Bij vluchten, zullen de hormonen en stress ervoor zorgen dat je snel en ver kan lopen. Bij vechten, zullen de hormonen en stress ervoor zorgen dat je sneller reageert en met meer kracht kan vechten. Als je kiest om te bevriezen, zal je lichaam zich in een staat bevinden waarin je het gevoel hebt machteloos te zijn en niets te kunnen doen. 

Is de lichamelijke reactie nog van belang?

In veel gevallen heeft de reactie van hormonen en stress zijn nut verloren. Maar mocht je geconfronteerd worden met een levensgevaarlijke situatie, zoals het oog in oog staan met een leeuw, dan zullen hormonen en stress voor een hogere kans op overleven zorgen.

Echter is het zo dat we in de hedendaagse maatschappij situaties gaan interpreteren als gevaarlijk, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Zo kun je veel stress ervaren wanneer je te laat komt op je werk. Op tijd komen kan belangrijk voor je zijn, het is echter geen zaak van leven of dood.

Onze hersenen hebben dus in veel gevallen een vertekend beeld aangeleerd van een gevaarlijke situatie, waardoor stress grotendeels zijn doel heeft verloren. Ons brein verhoogt de productie van stress en hormonen zo hard, dat het ons zal belemmeren om adequaat te reageren.

Wat als een gevaarlijke situatie wordt geĆÆnterpreteerd is afhankelijk van de persoon. Het is nuttig om te onthouden dat jij je eigen biologische processen beĆÆnvloed. Dit betekent dus ook dat jij de sleutel bent tot het verminderen van je eigen stress. Jij kan zelf actie ondernemen om jouw stress te verminderen. Maar waarom is het nou van belang dat jij je stress niveau laag houdt?

De impact van chronische stress

Een langdurig te hoog cortisol tast jouw immuunsysteem aan. Wanneer je last hebt van chronische stress, kun je de volgende klachten ervaren:

  • Slapeloosheid;
  • Lichamelijke klachten;
  • Vergeetachtigheid/ concentratieproblemen;
  • Etc.

Het is belangrijk om rust te nemen, stressprikkels te vermijden en niet te hoge eisen stellen aan jezelf. Dit zijn de enige manieren waardoor het stresshormoon zal afnemen.

Twee praktische tips om stress te verminderen

Tip 1: beweeg

Door te bewegen breek je het hormoon adrenaline, wat tijdens stress wordt aangemaakt, op een praktische manier af. Beweeg 3 kwartier matig tot intensief en je zult vanzelf het verschil merken. Ben je geen fan van de sportschool, dan kan een lange wandeling maken of je huis eens soppen een goed alternatief zijn.

Tip 2: mediteer en let op je ademhaling

Wanneer je merkt dat je veel stress hebt, zal je ademhaling hoog en oppervlakkig worden. Probeer door middel van meditatie 10 minuten lang te focussen op je ademhaling. Hierbij is het van belang dat je rustig en diep via je buik ademt. Door te mediteren verlaag je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder.  

Meer weten?

Wil je meer handvatten om een beter met stress om gaan of heb je andere uitdagingen waar je met je huisartsenpraktijk tegenaan loopt? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier of kijk eens verder op onze site. Je kunt ook een gratis en vrijblijvende kennisafspraak maken of mail naar info@glansreijk.nl.

Samenhang tussen stress en hormonen: Hebben we hier invloed op?
Getagd op:            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...