Hoe kun je je plannen waarmaken?

Het voorjaar betekent vaak een nieuw begin. Je gaat nu eindelijk dat doen wat je al heel lang wilt gaan doen zoals, afvallen, meer bewegen, die opleiding volgen, een betere balans tussen werk en privé, geen ruzie maken. Mooie voornemens waar je vaak enthousiast aan begint en die nog vaker een stille dood sterven. Hoe komt dat? Hoogleraar psychologische besliskunde José Kerstholt legt uit dat dit het resultaat is van een discrepantie tussen het analytische systeem en het intuïtieve systeem. Met het analytische systeem maak je de goede voornemens en het intuïtieve systeem stuurt je gedrag.

 

Wilskracht

Bij gedragsverandering draait het om wilskracht, want dat heb je nodig om het intuïtieve systeem te sturen. Wilskracht is geen onuitputtelijke bron. Vergelijk het met een spier die vermoeid is en daardoor minder sterk is. Telkens als je je wilskracht inzet om nee te zeggen tegen, blijft er minder over om andere verleidingen te weerstaan. Als je na een lange dag werken thuiskomt is je wilskracht een heel eind op en is het lastiger om chips te laten staan of toch nog te sporten. Richt je omgeving daarom zo in dat je wilskracht minder wordt belast. Zorg ervoor dat je niet verleid wordt dus geen chips kopen, samen te sporten, je zakelijke mail niet lezen op je telefoon. Als je ergens een gewoonte van maakt, dan kost je dat minder moeite/wilskracht.

 

Kleine stappen

Daarnaast is je intuïtieve systeem niet gevoelig voor tijd. Gedragsverandering kost op korte termijn veel moeite en levert pas op lange termijn iets op. Daarom moet je kleine stapjes zetten. Kleine doelen formuleren en niet teveel tegelijkertijd. Zo behoud je je motivatie. Bovendien is het belangrijk om je doelen zo specifiek mogelijk te maken en te koppelen aan je dagelijkse leven. Dus niet “Vanaf nu ga ik gezonder leven”, maar “Vanaf nu ga ik op woensdag met vriend X om vijf uur hardlopen”. Zo maak je je doel specifiek en haalbaar. De kans is daarmee groter dat het daadwerkelijk lukt en je dus in het dagelijks leven niet terugvalt in je gewoontegedrag.”

 

Gevoelsmatig

Het intuïtief systeem werkt verder heel gevoelsmatig en staat daarmee haaks op het analytische systeem dat juist heel rationeel is. Je kunt zeggen: Vanaf nu ga ik liever doen tegen mijn kinderen”, maar op het moment dat je dat denkt, kun je je niet voorstellen hoe je jezelf voelt wanneer je thuiskomst en ze enorm druk zijn. Op het moment dat je in die emotie schiet, doe en denk je anders en dat realiseer je je vaak niet op het moment dat je het goede voornemen bedenkt.

 

Goede bedoelingen

Interessant onderzoek toont aan dat hoe meer je je doel wilt bereiken, hoe minder je geneigd bent om daar plannen voor te maken (Behavioral Science and Policy). Dat komt omdat mensen de neiging hebben om te denken dat goede bedoelingen voldoende zijn. Die gedachte is onjuist.  Mensen met plannen houden vaker vast aan hun doelen dan degenen die afwachten hoe de dingen lopen en dan kijken wat ze zullen doen. Uitstelgedrag wordt voornamelijk voorkomen met een concreet plan. Bovendien is het belangrijk om geen Plan B achter de hand te houden want dat werkt averechts en leidt je af van je belangrijkste doel.

 

Interessant

Twee interessante boekjes die je kunnen helpen om je doelen te realiseren zijn de Creatiespiraal van Marinus Knoope en Durven, dromen, doen van Ben Tiggelaar. Gratis downloads van Ben Tiggelaar.

 

Voor meer informatie neem contct met me op

Plannen waarmaken, hoe doe je dat?
Getagd op:                

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...