Geniet optimaal van je vakantie

Optimaal genieten, hoe doe je dat?

Hoe kun je het meeste uit je vakantie halen? Optimaal genieten van je vakantie is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Veel stressgerelateerde klachten zoals burn-out, hartklachten, angst en paniekaanvallen, depressie of overspannenheid komen vaker tijdens of net na een vakantieperiode voor. Daarom hier 8 tips om je te helpen ontspannen en genieten.

Tip 1: Voorbereiding en voorpret

Zorg dat je je werk zo inricht dat je de laatste dagen op je gemak alles kan afronden. Begin op tijd met de voorbereidingen, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te regelen. Heb voorpret. Zorg dat je uitgerust bent voordat je op reis gaat. Neem desnoods de 1e paar dagen om goed uit te slapen en alles af te ronden.

Tip 2 Wees weer kind

Als kind leken de zomervakanties oneindig. Een zomervakantie als volwassene lijkt voorbij te vliegen. Dat komt omdat we als kind non-stop bezig waren met nieuwe dingen doen, dingen leren. Als volwassene vervallen we in routine, waardoor tijd sneller lijkt te gaan. Dus vermijd routine en sta open voor nieuwe dingen. Zo beleef je meer plezier aan je vakantie en lijkt het ook langer te duren.

Tip 3 Doe dingen waar je gelukkig van wordt

Uit onderzoek blijkt dat we vooral gelukkig worden van sociale activiteiten, sporten, ontspannen en lekker eten. Precies die dingen moet je dus ook doen op vakantie: relaxen, beetje sporten, lekker eten en socializen met andere mensen. Het is zo simpel. Laat je e-mail voor wat het is, bedwing je drang om deze te bekijken.

Tip 4 Gun elkaar ruimte

Gun elkaar ook tijd om die dingen te doen die de ander belangrijk vindt. Ook als dat betekent dat de ander even tijd alleen wil doorbrengen. Helemaal als je niet exact dezelfde dingen leuk vindt om te doen op vakantie. Misschien vind jij het heerlijk om uitgebreid boodschappen te doen en leest je reisgenoot graag een boek. Natuurlijk prima te doen!

Tip 5: Geniet!

Hoe goed je alles ook voorbereidt, dingen lopen altijd zoals ze lopen. Probeer het gevoel dat je alles in goede banen moet leiden los te laten tijdens de vakantie. Laat het idee los dat je ‘nuttig’ bezig zou moeten zijn. Zie de humor in van dingen en til niet te zwaar aan situaties die je je anders had voorgesteld. Maak je niet druk over bezigheden die je wilt doen als je weer thuis bent. Leer de omgeving kennen, de mee aan activiteiten, ontmoet anderen en maak er een unieke ervaring van. Leef in het nu, geniet van waar je bent en vooral ook van het moment. Door maximaal te genieten, ontspannen lichaam en geest optimaal en kom je weer helemaal opgeladen thuis.

Tip 6: Denk vooraf al na over de thuiskomst

Zorg ervoor dat je rustig thuis kan komen na jullie korte vakantie. Ga niet direct de volgende dag weer aan het werk, maar neem nog één of twee dagen extra om bij te komen. Ga ook niet meteen drie wasjes draaien, strijken en opvouwen, maar neem lekker de tijd!

Tip 7 Deel je ervaring

Als je tegen niemand vertelt hoe ongelofelijk leuk het was op vakantie, dan zakt het ook allemaal een beetje weg. Schrijf je mooiste vakantieherinneringen in een boekje, of maak een fotoboek. Vertel alle mooie verhalen aan iedereen die het maar wil horen. Op die manier blijft de herinnering in je hoofd levendig en geniet je nog heel lang na.

Tip 8 Verleng de vakantie

Probeer nog een beetje vast te houden aan het vakantiegevoel: ga picknicken in het park in plaats van zelf koken, ga ‘s avonds een drankje in de stad drinken (ook al is het maandag). Doe wat dingen die je op vakantie ook deed, dan voelt het minder erg om weer in het ‘normale leven’ te zitten.

Wil je gelukkiger in het leven staan? Dan is het 3-weekse werkboek ‘Weer geluksmomenten ervaren’ zeker iets voor jou.

Optimaal genieten van je vakantie!
Getagd op:                

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...