sterke punten; talenten; kwaliteiten; ontdek je sterke punten; sterk punt;

Ontdek je sterke punten

Er is waarschijnlijk wel iets waarvan je weet dat je er goed in bent, toch? Vaak is dit ook iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Maar hoeveel tijd kun je daaraan besteden? En is er goed in zijn ook goed genoeg? Je hebt bijna altijd het verlangen om nog beter te willen worden. Of een ander vindt dat je het nog beter of anders moet doen. Maar hoe doe je dat? Meestal ga je uit van je zwakke punt, aan dit punt besteed je veel aandacht en dit punt probeer je met alle macht te verbeteren. Daarmee probeer je een zwakte om te zetten in een sterkte. Vaak zal je dan merken dat dit best moeilijk is en vaak zelfs niet lukt, wat natuurlijk frustrerend is.

Focus op zwaktes

Misschien heb je de focus op wat minder goed gaat ook wel eens gemerkt tijdens je werk of studie. In een werk- en of leeromgeving komt het namelijk vaak voor dat er voornamelijk wordt gekeken naar wat er allemaal beter kan in plaats van wat er al goed gaat. Het kan zelfs zijn dat je (na een evaluatiegesprek) naar een training of cursus bent gestuurd om je zwakheden te verbeteren. Wat er dan gebeurt is dat je je gaat focussen op dingen waar je talent niet ligt en dan met pijn en moeite probeert om van een 5 een 6’je te maken. Natuurlijk kan dit soms nodig zijn. Maar als je jezelf echt verder wilt ontwikkelen heb je er over het algemeen meer baat bij om te focussen op je sterke punten. Het zijn namelijk juist jouw sterke kanten die de meeste ruimte bieden voor groei. Hoe fijn zou het zijn om van een 8 een 9 of zelfs een 9.5 te maken? Hier heb niet alleen jij profijt van, maar ook je praktijk of de organisatie. Het uitgangspunt is dat je zo min mogelijk aandacht aan je zwaktes besteedt, alleen als ze je écht belemmeren in je functioneren.

Focus op je sterke punten

Het idee is dus dat je je gaat focussen op jouw sterke punten, jouw talenten, ofwel, jouw kracht. Je gaat hier aandacht aan geven en gaat ze onder de aandacht van anderen brengen. Maar dan moet je wel eerst weten wat jouw sterke punten zijn… Hoe kom je daar achter? Je kunt je sterke punten in kaart brengen door stil te staan bij de volgende vragen:

  • Welke activiteit kun je meestal nagenoeg perfect uitvoeren?
  • Welke activiteit kun je veelvuldig met plezier uitvoeren en op een succesvolle manier in de praktijk brengen?
  • Van welke activiteit krijg je veel energie?

Nadat je jouw sterke punten hebt vastgesteld kun je ermee verder. Je kunt je sterke punten vaker gaan benutten en ze verder ontwikkelen. Probeer je zwakke punten hierbij gerust te omzeilen. Door dit te doen zal je zien dat je op termijn beter en met (nog) meer plezier in het leven staat en aan het werk bent.

Selectieve perceptie

Naast dat het nuttiger is om op je sterke punten te focussen, draagt het ook nog eens bij aan jouw positiviteit en hoe lekker je in je vel zit. Dit heeft te maken met het fenomeen selectieve perceptie. Wij mensen krijgen elke dag duizenden prikkels voor onze kiezen. Als je al deze prikkels binnen zou laten, dan zou je na een paar uur al helemaal uitgeteld zijn. Daarom laat je brein alleen nog maar prikkels door waar jij aandacht aan besteedt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je zoektocht naar een nieuwe auto. Misschien wilde je wel heel graag een Kia Picanto kopen, ineens zag je die overal rijden. Je hebt nooit geweten dat er zoveel van waren. Of misschien twijfelde je om een Beagle te kopen, plotseling zag je dat er best veel mensen met Beagles rondliepen in jouw wijk. Waar jij je aandacht op richt bepaalt het beeld dat je hebt van de wereld. Je kunt je vast wel voorstellen dat je er vrolijker van wordt als jouw selectieve perceptie prikkels doorlaat van dingen die goed gaan, dan van dingen die niet zo goed gaan.

Wist je dat je selectieve perceptie ook kunt gebruiken om gelukkiger te worden? In ons e-book ‘Herken je geluk?!’ leren we je hoe je op een simpele manier (nog) gelukkiger wordt! Klik hier voor meer informatie.

Weet jij wat jouw sterke punten zijn?

Wil jij ontdekken wat jouw sterke punten zijn en hoe je daar werk van kunt maken? Dan willen wij jou daar graag bij helpen en begeleiden. Met slechts één à twee gesprek(ken) kun je al een hoop nieuwe inzichten opdoen. Via het onderstaande contactformulier kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact

Bron: Ontdek je sterke punten – Marcus Buckingham & Donald O. Clifton

Ontdek & benut je sterke punten: Ontwikkel je zelf op een effectieve manier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...