Onderzoek naar burn-out onder geneeskundestudenten

Op 29 april 2015 publiceerde het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een onderzoek naar de prevalentie en de oorzaken van burn-out bij Nederlandse geneeskundestudenten. Hieronder volgt een samenvatting.

 

Methode

Alle studentleden (14.570) van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) werden uitgenodigd voor een digitale enquête. De aanwezigheid van burn-out werd vastgesteld met de Utrechtse burn-outschaal (UBOS). Daarnaast werd ook gekeken naar uitlokkende en beschermende factoren van burn-out.

 

Resultaten

2739 studenten (18,8%) vulden de vragenlijst volledig in. De resultaten laten een duidelijk beeld zien, want de volgende cijfers zijn duidelijk:

  • 14,5% van alle respondenten voldeed aan de criteria van burn-out.
  • 17,8% van de responderende coassistenten voldeed aan de criteria
  • 11,6% van de responderende bachelorstudenten voldeed aan de criteria

 

Werk-privé-interferentie en een hoge emotionele belasting hadden de grootste samenhang met burn-out. Voldoende steun van het thuisfront verlaagde het risico op burn-out bij zowel bachelorstudenten als coassistenten. Daarnaast werd bij coassistenten het risico op burn-out verlaagd door voldoende steun van medestudenten.

 

Conclusie

Dit oriënterende onderzoek laat een hoge prevalentie van burn-out zien, met name bij de responderende coassistenten. De belangrijkste factoren die hieraan bijdragen zijn hoge emotionele belasting en werk-privé-interferentie. Door het lage responspercentage is het moeilijk om een uitspraak te doen over de prevalentie en oorzaken van burn-out bij alle Nederlandse geneeskundestudenten. Wil je het volledige artikel lezen, kijk dan op burn-out onder nederlandse geneeskunde studenten.

 

Leerpunten
Burn-out is een staat van emotionele uitputting, depersonalisatie en gevoelens van afnemende bekwaamheid. Onder arts-assistenten, huisartsen en medisch specialisten is burn-out is een veelvoorkomend probleem.
Spoiler content
Burn-out komt ook voor bij geneeskundestudenten: 11,6% van de bachelorstudenten en 17,8% van de coassistenten voldoet aan de criteria van een burn-out.
Spoiler content
Werk-privé-interferentie en een hoge emotionele belasting liggen ten grondslag aan het ontstaan van burn-out bij geneeskundestudenten.
Spoiler content
Voldoende steun van het thuisfront en van medestudenten verlaagt het risico op een burn-out bij coassistenten.
Spoiler content

 

Vraag op tijd hulp

Ervaring leert dat huisartsen vaak te lang door gaan en dat is jammer. Hoe eerder je aan de bel trekt en hulp vraagt, hoe eerder je weer bevlogen kunt werken.

 

Meer weten, neem contact met me op

 

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8255

Onderzoek naar burn-out bij Nederlandse geneeskundestudenten
Getagd op:    

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...