Zeg jij wel eens ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen? Vind je het soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Sta jij altijd klaar voor anderen en vergeet je dan jezelf? Loop jij jezelf soms voorbij omdat je geen ‘nee’ wilt zeggen of dit niet durft te zeggen? Wil je dit veranderen maar weet je niet hoe? Dan is dit blog echt iets voor jou!

Want hoe fijn zou het zijn als je:

  • Makkelijk ‘nee’ kunt zeggen;
  • ook echt ‘nee’ zegt als je ‘nee’ denkt;
  • beter voor jezelf en je eigen behoeften kunt opkomen;
  • ‘nee’ kunt zeggen op een manier die bij jou past?;
  • en daardoor minder vaak over je eigen grenzen heengaat?

Eerlijk is eerlijk: ‘ja’ zeggen is makkelijker

Het is veel makkelijker om ‘ja’ te zeggen tegen anderen, dan ‘nee’, daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen kun je het idee hebben dat anderen je dan aardig(er) vinden. Verder wil je anderen misschien wel gewoon heel graag te vriend houden, omdat je ze al lang kent of omdat ze hiërarchisch gezien boven je staan. Daarnaast kan het zijn dat je bang bent dat de ander gekwetst raakt als jij ‘nee’ zegt. Of het kan zo zijn dat je ziet dat de ander het moeilijk heeft en je graag wilt helpen, ook al beperkt dit je eigen mogelijkheden.

Als het zoveel makkelijker is om ‘ja’ te zeggen, waarom zou ik dat dan niet doen?

Ten eerste is er natuurlijk niets mis met het klaarstaan voor anderen, tenzij het ten koste gaat van jezelf. Dan wordt het een ander verhaal. Het is namelijk vaak zo dat je iets doet om de ander blij te maken, maar dan jezelf vergeet. Je maakt dan de wensen en verzoeken van de ander belangrijker dan je eigen wensen.

Ten tweede ben je zelf verantwoordelijk voor het aangeven van je grens. Niemand anders kan dit voor jou doen, simpelweg omdat niemand anders kan weten waar jouw grens ligt als jij geen ‘nee’ zegt.

Ten derde heeft ‘nee’ zeggen veel voordelen:

nee zeggen; voordelen nee zeggen

5 tips om op een aardige manier ‘nee’ te zeggen

(1) Gebruik geen woorden als ‘misschien’ of ‘later’.

Hiermee zet je de ander namelijk op het verkeerde been, het lijkt net of je het verzoek in principe wel zou willen doen maar dat het niet uitkomt. Omdat het voor anderen niet duidelijk is dat je het niet wilt doen, zullen ze hetzelfde in de toekomst geheid nog een keer vragen. Welk excuus gebruik je dan?

(2) Geef op een vriendelijke manier aan dat het je een ongemakkelijk gevoel geeft dat iemand blijft aandringen.

Soms blijven mensen maar aandringen met hun verzoek. Door dit te benoemen en aan te geven wat het met jou doet, kun je het een halt toebrengen. Ik merk dat je verschillende keren gevraagd hebt of ik je dienst wil overnemen, dit geeft me een ongemakkelijk gevoel omdat ik al gezegd heb dat ik dan niet kan. Snap je dat?

(3) Reageer zo snel mogelijk op het verzoek.

Meestal weet je bij een verzoek meteen of je dit wel of niet zou willen doen. Wanneer je weet dat ‘nee’ jouw antwoord zal zijn, handel dan meteen. Door er pas later mee te komen laat je de ander ‘hangen’ en draag je zelf de keuze en de drempel om ‘nee’ te zeggen nog lang mee. Weet je het nog niet? Spreek dan duidelijk een tijd af waarna je er uiterlijk op terugkomt.

(4) Je hoeft je niet altijd te verantwoorden.

Sommige mensen voelen zich genoodzaakt helemaal uit te leggen waarom ze ‘nee’ moeten zeggen. Maar de ander heeft hier in veel gevallen helemaal niets mee te maken. Geef daarom gewoon één reden waarom je ‘nee’ zegt en blijf daarbij. Kort en bondig.

(5) Geef de ander ruimte voor teleurstelling.

Natuurlijk kan het voor de ander vervelend zijn als jij ‘nee’ zegt. Misschien ben je wel de laatste persoon aan wie de ander het kon vragen. Toch is dat geen reden om ‘ja’ te zeggen! Laat dus ruimte voor de mogelijke teleurstelling van de ander, door die te erkennen en niet te veroordelen. Pas wel op dat je jezelf niet schuldig gaat voelen.

Hulp nodig met ‘nee’ zeggen of het aangeven van je grenzen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wij bieden individuele coaching en teamcoaching aan huisartsen, artsen (niet) in opleiding en andere medisch specialisten.

100% beveelt ons aan



Ben je verzekerd bij Movir / Elestia of een andere inkomens- of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar? Dan is vergoeding voor een (team)coachingstraject vaak mogelijk.

Nee zeggen moeilijk?! Niet meer met deze vijf tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...