lichaamstaal zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen

In welke situatie dan ook, een eerste indruk is heel belangrijk. Iemand die veel zelfvertrouwen heeft, straalt dat ook uit. Misschien heb jij in het dagelijks leven wel veel zelfvertrouwen, maar zakt dit op belangrijke momenten een beetje weg. Wat je dan kunt doen is heel erg letten op je lichaamstaal, zodat je zelfverzekerder overkomt. Ook leuk om te weten, je houding en je gevoel hebben een wisselwerking met elkaar. Dus als jij een zelfverzekerde houding aanneemt, zal je je ook zelfverzekerder voelen. Dus fake it till you make it! 

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen met je lichaamstaal

 1. Eerste indruk

  Bij de eerste kennismaking hoort natuurlijk een hand. Laat deze nou net heel veelzeggend zijn! Zorg ervoor dat de handdruk die je geeft stevig is. Je kunt je voorstellen dat een slap handje geen indruk maakt, maar ook een té harde handdruk is niet bepaald uitnodigend. Oefen dit desnoods met je partner of een vriend/vriendin. Kijk de ander ook glimlachend aan terwijl je een hand geeft, dit zorgt ervoor dat je openheid en vriendelijkheid uitstraalt.

 2. Maak oogcontact

  Dit is onwijs belangrijk! Doordat je oogcontact maakt met de ander ben je echt in gesprek. Daarnaast krijgt de ander zo het gevoel dat er echt naar hem/haar geluisterd wordt en dat je oprecht geïnteresseerd bent in jullie gesprek. Als je dat moeilijk vindt zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Kijk bijvoorbeeld niet recht in de ogen van de ander, maar naar het puntje tussen de ogen in. Als je dat ook te spannend vindt kun je proberen om naar de neus te kijken. Het is niet erg als je je blik zo nu en dan afwend, maar zorg ervoor dat je zeker meer dan de helft van de tijd naar de ander kijkt.

 3. Spiegel de ander

  Wij mensen houden van gelijkheid. Onbewust worden dan spiegelneuronen in ons brein getriggerd en dit vinden wij fijn. Hier kun je in bewust gebruik van maken in een gesprek door de lichaamshouding van de gesprekspartner te spiegelen. Als je je op je gemak voelt zal je merken dat je dit automatisch al doet, maar als je zenuwachtig of gespannen bent of niet zo’n klik hebt met de ander, kan dit wel eens moeite kosten. Let er wel op dat je subtiel bent in het spiegelen zodat de ander niet merkt dat je dit expres doet.

 4. Gebruik je stem op de goede manier

  Je zou het misschien niet denken, maar ook je stemgebruik speelt een rol in je lichaamstaal. Het beïnvloedt voor een groot deel hoe je op een ander overkomt. Door je stemvolume te verhogen kom je zekerder over, maar je straalt ook een bepaalde autoriteit en macht uit. Dit wil je bij de meeste sollicitaties bijvoorbeeld niet. Praat dan liever op een zachtere toon waarmee je de aandacht van de andere persoon vasthoudt. Kies dus altijd een manier van stemgebruik die bij de situatie past.

 5. Houd je armen en benen in bedwang

  Zeker als je zenuwachtig bent zijn armen en benen best lastige dingen. Waar laat je ze? Té vaak van houding veranderen is natuurlijk niet goed. Veel mensen gaan met hun benen gekruist staan, maar dit maakt het verleidelijk om te gaan wiebelen. Wat je het beste kunt doen is zorgen dat je stevig op de grond staat: zet je voeten plat neer, naast elkaar. Wat je armen betreft, zorg dat je een open houding aanneemt. Kruis ze dus niet! Leg ze bijvoorbeeld op je benen of op tafel en als je staat beweeg ze dan lichtelijk mee terwijl je praat. Dit versterkt je verhaal.

Wil jij werken aan je zelfvertrouwen?

Klik hier om meer tips te lezen waarmee je je zelfvertrouwen kunt boosten. Daarnaast kunnen wij, als psychologen bij Praktijk Glansreijk, jou ook helpen. Doormiddel van gesprekken en verschillende vragenlijsten ontdekken we je sterke punten en je kwaliteiten. Aan de hand daarvan kunnen we kijken hoe je deze punten in kan gaan zetten om zelfverzekerder door het leven te gaan. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contact formulier.

Lichaamstaal: Zelfvertrouwen uitstralen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...