Grenzen stellen
Weet jij waar je eigen grenzen liggen? Ja? Nee? Ongeveer? Je kan je grenzen zien als een aantal regeltjes die je helpen om duidelijkheid te scheppen naar anderen en persoonlijke ruimte te creëren voor jezelf. Soms doen andere mensen iets dat je niet fijn vindt, ze gaan dan over je grenzen heen en dit kan heel vervelend zijn. Onbewust willen we allemaal het liefst dat anderen precies aanvoelen wat we wel en niet willen. Uitspraken als “je weet toch wel dat ik dat niet leuk vind” of “dat hoef ik je toch niet meer te vertellen” klinken je vast bekend in de oren. Maar diep van binnen weten we ook wel dat dit niet realistisch is, dat die collega dat bijvoorbeeld helemaal niet kan weten. Daarom moet je zelf goed verwoorden waar je grenzen liggen. Maar hoe doe je dat?
Hoe geef je je grenzen duidelijk aan?
De manier waarop je je grenzen aangeeft beïnvloedt of je de reactie krijgt die je wilt. Het is dus van belang dat je dit goed doet. De volgende punten kunnen je daarbij helpen:
- Vertel de ander hoe je je voelt.
- Vertel het vanuit je eigen perspectief ‘ik vind het vervelend ….’, ‘het irriteert mij..’.
- Benoem heel specifiek waar je op reageert: een opmerking, een gebeurtenis. Bijvoorbeeld dat je niet teruggebeld bent ondanks aandringen. Let er wel op dat je niet de hele persoon aanvalt met een opmerking zoals ‘je bent altijd negatief’. Laat de ander in zijn of haar waarde en hou het op deze specifieke situatie, haal geen oude koeien uit de sloot.
- Benoem de gevolgen die het voor je heeft. ‘Nu kan ik niet verder met die opdracht’ of ‘ik heb niet het gevoel dat alle energie en moeite die ik erin hebt gestopt erkend wordt’.
- Vertel de ander wat je van hem/haar wilt. ‘Wil je volgende keer terugbellen?’. Juist deze laatste stap maakt je reactie af en zorgt ervoor dat er een stap gemaakt kan worden naar een betere situatie.
- Houd er rekening mee dat de ander zal reageren op wat je zegt. Een uitleg, excuus, tegensputteren, onbegrip…. Probeer daar ook écht naar te luisteren en geduld voor op te brengen. Dat is niet gemakkelijk, maar het helpt de ander om je boodschap te accepteren. Herhaal indien nodig nog een keer wat je wilt.
Wat is daarbij belangrijk
Naast bovenstaande punten zijn er nog twee dingen van groot belang. Om te beginnen moet je het goede moment kiezen. Je kan het gesprek beter niet aangaan als je emoties hoog zitten. Emoties maken het moeilijk om helder te verwoorden wat je vindt en wat je wilt. Daarnaast is er de kans dat je de ander afschrikt door je emoties, waardoor je niet de reactie krijgt die je wilt. Maar te lang wachten met reageren is ook niet goed, het kan zijn dat de ander dan niet meer precies weet waar het over gaat en het voelt als mosterd na de maaltijd. Hou het gesprek ook altijd onder vier ogen, het is dan makkelijk om duidelijk te maken wat je precies dwars zit.
Verder is je houding ook van belang. Het kan zijn dat je zo bezig bent met zoeken naar de juiste woorden, dat je de ander niet aankijkt of zelfs naar beneden kijkt omdat je het zo spannend vindt. Probeer de ander toch aan te kijken, dan komt je boodschap veel beter over. Je bent dan moeilijker te negeren en het is duidelijk dat je staat voor wat je zegt. Wanneer je woordkeus, toon, houding en gezichtsuitdrukking in lijn zijn met elkaar wordt de boodschap die je wilt overbrengen versterkt.
Ondersteuning nodig?
Vind jij het moeilijk om je grenzen te bewaken? Zou je wel wat vaker ‘nee’ willen zeggen? Of wil je assertiever worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier, we helpen je er graag bij!