huisartsenpraktijken coronacrisis; coronavirus; covid-19; huisartsen; huisarts; doktersassistente

Niet alleen zorgprofessionals in het ziekenhuis hebben last van het coronavirus, ook op de huisartsenpraktijk heeft de coronacrisis veel invloed. Het is hollen en stilstaan. Enerzijds is het extra druk, er zijn een hoop vragen omtrent het virus en patiënten zijn vaak bang het te hebben of te krijgen. Anderzijds is het juist rustig, mensen willen de druk op de dokter niet onnodig opvoeren en kiezen er dan ook regelmatig voor hun klachten wat langer aan te kijken. Huisartsen willen hun vak blijven uitoefenen maar moeten een manier vinden waarop dit veilig en verantwoord kan. Daarvoor moeten ze binnen de praktijk duidelijkheid scheppen over de zorg die ze momenteel wel/niet kunnen verrichten. Het coronavirus doet een beroep op de flexibiliteit van huisartsenpraktijken, hoe gaan zij hiermee om?

Huisartsenpraktijken worden creatief in patiëntcontact door coronacrisis

In veel gemeentes is er door huisartsen collectief een coronapunt opgezet waar patiënten die klachten vertonen die passen bij het coronavirus beoordeeld kunnen worden door de huisarts. Hierdoor wordt het besmettingsrisico voor andere patiënten en het zorgpersoneel verkleind. Daarnaast zijn er andere creatieve oplossingen bedacht, zoals een drive through om patiënten veilig te kunnen testen op het coronavirus.

Ook de reguliere huisartsenzorg gaat door, maar dan wel op een andere manier. Patiënten mogen niet meer uit zichzelf naar de praktijk komen maar dienen eerst de assistente te bellen. Sommige huisartsenpraktijken ontvangen patiënten nog wel, maar op afstand of gebruiken plexiglas tussen de dokter en de patiënt om de veiligheid nog beter te borgen. Andere huisartsen voeren voornamelijk telefonische spreekuren of kiezen ervoor om te videobellen met patiënten. Allemaal goede oplossingen waardoor de huisartsenzorg zo goed en veilig mogelijk door kan gaan.

Schep duidelijkheid voor de patiënt

Op de meeste websites en eventuele social media kanalen (bijv. Facebook) van huisartsen staat nu duidelijk vermeld met wat de verschillende coronasymptomen zijn en wanneer mensen wel of niet contact op hoeven te nemen met de huisarts in het kader van corona. Maar voor huisartsen is het ook goed om na te gaan of het duidelijk is hoe mensen met andere klachten moeten omgaan. Waarvoor mogen ze wel bellen en waarvoor niet? De media schept hierover een wisselend beeld. Aan de ene kant zijn er huisartsen aan het woord die graag willen dat alle patiënten gewoon blijven bellen zoals ze normaal zouden doen, aan de andere kant willen andere huisartsen juist liever dat patiënten alleen bellen in geval van spoed. Het is dus goed om hier wat extra aandacht aan te besteden, bijvoorbeeld doormiddel van een nieuwsbrief, een bericht op de site of een informatiebericht op de telefoonlijn.

Wat als het ineens rustig is in de praktijk?

Waar sommige praktijken extra druk zijn, horen we van andere praktijken dat ze het juist even rustig hebben. Dit is niet gebruikelijk in de huisartsenzorg en kan daardoor best vreemd of zelfs een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Hoe besteed je je tijd nou nuttig?

  • Probeer kennis over te dragen via de website, nieuwsbrief, blog of video’s.
  • Doe dingen waar je tot nu toe nooit tijd voor hebt gehad of ga verder met achterstallig onderhoud. We horen vaak dat er taken of problemen blijven liggen, nu is de tijd om die dingen op te pakken.
  • Sta stil bij hoe het tot nu toe gaat in de praktijk, is het zoals je bedacht had? Wat gaat er goed en wat kan beter? Hoe gaat het met de onderlinge samenwerking?
  • Besteed (een deel van) de vrije tijd ook echt als vrije tijd. De werkdruk in de huisartsenpraktijk ligt bijna altijd hoog, probeer daarom juist nu het kan eens te profiteren van de vrije tijd die je hebt om weer op te laden voor wat er nog komen gaat.

Contact

Praktijk Glansreijk is een psychologisch organisatieadviesbureau voor huisartsenpraktijken. Loop je ergens tegenaan en wil je hierover sparren? Vind je het lastig om structuur in te brengen in de huisartsenpraktijk ten tijde van de coronacrisis? Of heb je ergens anders behoefte aan? Vul dan onderstaand contactformulier in, we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Het is ook mogelijk om een gratis en vrijblijvend (telefonisch) kennismakingsgesprek te plannen via onze website.

Hoe gaan huisartsenpraktijken om met de coronacrisis?
Getagd op:            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.