feedback geven doe je zo; praktijk glansreijk; feedback team; feedback collega's

Kritiek geven aan anderen is vaak vervelend om te doen. Het is voor de ander immers niet leuk om te horen dat ze iets niet goed doen, of zelfs helemaal fout. Jouw kritiek kan voor de ander voelen als een persoonlijke aanval, bijvoorbeeld wanneer je zegt dat ze hun gedrag moeten veranderen. Gelukkig bestaat er een andere effectieve manier om op anderen te reflecteren: feedback geven! Er is een verschil tussen feedback en kritiek geven, maar de lijn daartussen is niet altijd even duidelijk. In dit blog leggen we je uit hoe je op een goede manier feedback kunt geven aan je collega’s!

Feedback geven vs. kritiek uiten

Het grote verschil tussen feedback en kritiek zit vooral in de manier waarop je anderen aanspreekt op hun gedrag of taken. Als je iemand kritiek geeft dan focus je alleen op de negatieve dingen: wat er niet goed of zelfs slecht is gegaan. Over het algemeen vindt degene aan wie de kritiek gericht is dit vervelend, bemoeizuchtig en/of beschuldigend. Het geven van feedback is – ondanks dat veel mensen het associëren met iets negatiefs – veel meer gericht op ontwikkeling en groei. Als je feedback op een goede manier geeft ervaren mensen het als hulp en zijn ze er uiteindelijk ook blij mee.

Waarom is feedback waardevol?

Het is al even geleden, maar in 1955 hebben Joseph Luft en Harry Ingham een model ontworpen dat heel concreet maakt waarom het geven van feedback zo nuttig kan zijn.

Johari model

hoe feedback geven; feedback geven; feedback; feedback collega's; johari model
  • Bekende zelf: In dit gebied zit eigenlijk alles wat bekend is bij jou en bij je collega’s. Alles wat in de bekende zelf zit is zichtbaar. Denk aan alle gedragingen, kleding, eigenschappen, informatie, vaardigheden en de houding t.o.v. specifieke onderwerpen. Omdat deze onderwerpen bekend zijn kun je er met elkaar over praten. Het geven en ontvangen van feedback vergroot deze bekende zelf. Hoe groter de bekende zelf is in het team, hoe meer vertrouwen teamleden hebben in elkaar.
  • Blinde vlek: Alles wat zich in de blinde vlek bevindt is wel bekend bij je collega’s, maar niet bekend bij jou. Dit kan gedrag of talent zijn waar je jezelf niet bewust van bent. Bijvoorbeeld het gebruiken van een stopwoordje, de schuld bij anderen leggen of super snel met nieuwe inzichten kunnen komen. Zonder feedback van anderen kom je hier niet achter. Iemand die een grote blinde vlek heeft, is zich niet bewust van de impact die zijn/haar gedrag of communicatie heeft op het team.
  • Verborgen gebied: In dit gebied zitten de dingen die je doelbewust verborgen houdt voor je collega’s. Dingen die je niet wilt delen of niet durft toe te vertrouwen aan anderen, bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt. Hoe kleiner het verborgen gebied is in een team, hoe meer vertrouwen teamleden in elkaar hebben en hoe beter ze samenwerken.
  • Onbekende zelf: In dit deel zitten de dingen die jij niet weet over jezelf en de dingen die anderen niet weten over zichzelf. Dit is onbekend terrein, daarom kun je er niet over communiceren met je collega’s. De enige manier om nieuwe dingen te ontdekken, is door het onbekende zelf te verkleinen door te investeren in verdere ontwikkeling. Door samen te werken met anderen en feedback van hen te ontvangen en aan hen te geven, kun je veel nieuwe inzichten krijgen. Teams die energie steken in het onderzoeken en verkleinen van het onbekende gebied, zullen merken dat ze veel nieuwe kansen vinden om de prestatie te verbeteren.

Het effect van feedback op een team

Wanneer jij of je collega’s feedback vragen en ontvangen wordt met name jullie blinde vlek kleiner. Daarnaast is de kans groot dat het onbekende gebied ook zal krimpen. Door feedback leer je dus meer over jezelf én over je collega. Het voordeel is dat je hierdoor je sterke punten nog beter in kunt zetten. Daarbij geeft het je meer mogelijkheden om de talenten en de kwaliteiten van je collega beter te benutten. Als je het zo bekijkt is feedback een compliment, mogelijkheid tot groei, en zeker geen kritiek!

Hoe gaat het geven van feedback in jouw team?

Vraag jezelf eens af hoe het ermee staat binnen jouw team. Wordt er überhaupt wel feedback gegeven? Of is het eerder kritiek? Stimuleren teamleden elkaar om meer open te zijn en verder te groeien als persoon en praktijk? Hebben de blinde vlek, het verborgen gebied en de onbekende zelf de overhand?

Het boek ‘Prettig samenwerken in de huisartsenpraktijk’

Wil je meer weten over beter samenwerken? Binnenkort komt het boek ‘Prettig samenwerken in de huisartsenpraktijk’ uit. Nieuwsgierig? Meld je dan aan om op de hoogte te blijven.

Ik wil meer weten over het boek ‘Prettig samenwerken in de huisartsenpraktijk’. Houd mij op de hoogte!

Neem contact met ons op

Als de samenwerking niet lekker loopt binnen het team is dat heel vervelend. Misschien willen jullie elkaar wel feedback geven, maar voelt het niet veilig om dat te doen. Het kan ook zijn dat feedback meteen wordt opgevat als kritiek, terwijl de intentie goed was. Neem geheel vrijblijvend contact op met ons om de mogelijkheden voor teamcoaching of persoonlijke coaching te bespreken.



Ben je verzekerd bij Movir / Elestia of een andere inkomens- of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar? Dan is vergoeding voor een (team)coachingstraject vaak mogelijk.

Hoe feedback geven een team kan helpen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...