Help de dokter verzuipt……. in bureaucratie

Vandaag wordt een manifest met de titel: ‘Help de dokter …’ over bureaucratie, wantrouwen en ongelijkwaardigheid in de praktijk aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de leden van de Tweede Kamer. De overhandiging van het manifest is de opmaat naar het nationale debat over de toekomst van de huisartsenzorg, dat 10 juni in Amsterdam plaatsvindt.

 

Twee op de drie

Gisteren liet EenVandaag een rapportage hierover zien. De bureaucratie in de huisartsenpraktijk neemt de overhand. Twee op de drie huisartsen klagen dat de zorg voor patiënten daaronder te lijden heeft. Dat is frustrerend voor de artsen en demotiverend. Ze willen dat het roer omgaat.

 

Dagelijkse frustraties

EenVandaag gaat langs bij huisarts Pascale Hendriks in Spaarndam en spreekt met haar over de dagelijkse frustraties. Daarnaast een reactie van de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

sitestat

Kosten van de huisartsenzorg

Wat kost de Nederlandse huisartsenzorg nou eigenlijk en hoe verhoudt zich dat tot de totale zorgkosten? Om een en ander in perspectief te zien, volgt hieronder een overzicht van de begroting van de totale zorgkosten 2015. De huisartsenzorg valt onder de eerstelijnszorg samen met o.a. de tandarts, de paramedische zorg (fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, enz.), de diëtiste, verloskundige, kraamzorg. De kosten aan huisartsenzorg bedraagt € 2.671,2 miljoen van de € 71.346,4 bruto BKZ-uitgaven en is dus 3,7% van het totaal. De kosten aan medisch-specialistische zorg bedraagt € 20.315,9 (28,5%) en aan genees- en hulpmiddelen € 6.393,3 ( 9,0 %).

 

verdeling zorgkosten 2015

 

 

Kostenoverzicht zorgkosten 2015 per sector

Bron: Rijksbegroting 2015 xvi Volksgezondheid, Welzijn en Sport

 

Help de dokter verzuipt….
Getagd op:            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...