Goed samenwerken en samenleven is soms moeilijk

Soms is het lastig om met elkaar samen te werken of samen te leven. Meestal is de één gekwetst door de ander of erkent de één de grenzen van de ander niet. Dat is natuurlijk erg vervelend en daardoor kun je je erg ellendig voelen. Maar als je niet uitkijkt, ben je alleen maar aan het wijzen naar de ander en zie je alleen een bevestiging van jouw beeld dat die ander niet deugt.

 

Selectieve perceptie

In de psychologie heet dit fenomeen selectieve perceptie. Simpel gezegd heb je per dag 70.000 prikkels te verwerken en daarin selecteert een ingebouwd filter wat er doorkomt en wat niet. Dat filter gaat open op dat wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: je wilt een nieuw type auto kopen en “opeens” zie je overal die specifieke auto. Natuurlijk waren die er van tevoren ook al, maar het niet belangrijk voor je en dus ging je filter er niet voor open. Dat filter is heel handig maar helaas niet slim. Het gaat ook open voor dingen die wel belangrijk voor je zijn, maar die je niet helpen om een oplossing te vinden.

 

Bril afzetten

Vaak zit je zo verstrikt in de situatie dat je het grotere geheel niet meer kunt zien. In conflictsituaties heb je de neiging om alleen elkaars slechte kanten te zien en te belichten. Mede dankzij je  automatische filter. Daardoor ontstaat een heel eenzijdig beeld, wat een constructieve oplossing in de weg staat. De relatie zit helemaal op slot en een oplossing lijkt mijlen ver weg. Dan is het belangrijk om je gekleurde bril af te zetten en echt goed te kijken naar de context van de situatie. Wat gebeurt er nou écht? Wat is jouw aandeel hierin en waarom doet de ander wat ie doet? Door bewust afstand van de situatie te nemen kom je vaak tot nieuwe inzichten. Dat betekent niet dat daardoor alles is opgelost maar vaak zie je wel beter waar de pijn zit. Je kunt je dan beter inleven in de ander waardoor je minder (ver)oordelend bent. En dat biedt nieuwe kansen op een oplossing.

 

Verbeeldingskracht

Hoe doe je dat? Op zich is het niet zo moeilijk alleen heb je wel een beetje verbeeldingskracht nodig. Je kunt je voorstellen dat je in een bioscoop zit en dat je naar de situatie kijkt zoals die zich heeft voorgedaan. Je kijkt naar jezelf en naar de ander en probeert zonder veroordeling te kijken. Of je kunt je verbeelden dat je even in de schoenen van de ander staat en probeert te achterhalen hoe het ‘is’ op die positie. Hiermee haal je de emotionele lading eraf en ontstaat een zuiverder beeld. Vaak zie je dan ook de oplossing beter en kun je daarover met elkaar in gesprek gaan.

 

Hulp nodig?

Veel succes met uitproberen en oefening baart kunst. Mocht je hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Goed samenwerken en samenleven is moeilijk
Getagd op:        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...