Werk en privé lopen door elkaar

Werk en privé lopen steeds meer door elkaar heen. Met Het Nieuwe Werken (HNW) wordt het thuiswerken aangemoedigd en wordt het kantoor steeds meer ingericht als een ontmoetingsplek. Daarnaast ben je door de technologie plaats- en tijdonafhankelijk geworden en kun je werken waar je maar wil. De aard van werken en daarmee de werk-privé balans is hiermee cruciaal veranderd. Vroeger werd er achter elkaar 8 à 9 uur gewerkt. Nu wordt er in blokken gewerkt op verschillende plekken met tussendoor constant onderbrekingen door privé activiteiten en/of contacten. Op het eerste gezicht lijkt allemaal heel mooi en brengt HNW het ‘alles-is-mogelijk’-gevoel: een carrière, een familie, vrienden zien, sporten etc. Maar met HNW wordt de kans op een burn-out duidelijk vergroot.

 

Burn-out ligt op de loer

De grens tussen altijd bereikbaar zijn en overwerken is vaag, soms te vaag. Je hebt tijd nodig om bij te komen van een drukke werkdag, te ontspannen, te sporten, tijd door te brengen met familie en vrienden én voldoende te slapen. Zoals Gehard Hornmann in zijn boek ‘Het Nieuwe nietsdoen’ (een reactie op de huidige multitaskende maatschappij) schrijft; ‘honderd jaar geleden sliepen mensen gemiddeld tien uur per nacht, maar nu mogen we blij zijn als we zesenhalf uur halen. We staren tot vlak voor het tandenpoetsen naar een verlicht beeldscherm en vervolgens liggen we de hele nacht met een half oor te luisteren of onze smartphone misschien een teken van leven geeft.’

 

Onderzoek naar de werk–privé balans

Dr. Elianne van Steenbergen van de Universiteit Utrecht doet al 12 jaar onderzoek naar de werk–privé balans. Uit één van haar meest recente onderzoeken blijkt dat een duidelijke scheidingslijn tussen werk en privé toch het beste werkt. Wanneer mensen het gevoel hebben dat werk en privé door elkaar heen lopen, hebben ze meer last van stress. Dit vermindert hun werkprestaties. Ook zijn ze minder tevreden over hun privéleven. Deze bevinding betekent niet meteen dat HNW niet werkt, maar wel dat de manier waarop je het doet je werkproductiviteit en levensgeluk kan beïnvloeden. Van Steenbergen geeft aan dat het belangrijk is dat je schotten aanbrengt in je tijdsverdeling. Mensen moeten leren duidelijk te segmenteren. Dus trek juist die deur eens achter je dicht en werk thuis niet achter de keukentafel.

 

Duidelijke scheidslijn trekken helpt

Dan zijn er nog de mensen die hun werk zo ontzettend leuk vinden dat ze er eigenlijk non-stop mee bezig zijn. ‘Maar ik vind mijn werk zo leuk! Voor mij is het geen probleem om altijd bereikbaar te zijn.’ Volgens Van Steenbergen is dit eigenlijk een mythe. Steeds meer onderzoek wijst erop dat men juist de scheidingslijn duidelijker moet trekken. Bijvoorbeeld: echt inroosteren dat je vrij bent. Wanneer mensen dit niet doen, herstellen ze te weinig en blijft hun stressniveau te hoog. Ook zijn ze in hun privé contacten te veel afgeleid door het werk, waardoor privé minder ontspanning oplevert. Onderzoek naar deze scheidingslijn bij ouders met kinderen laat zien dat ouders die het werkende en familieleven beter splitsen, minder last hebben van stress en bijvoorbeeld psychologische meer beschikbaar zijn voor hun kinderen.

 

Bron: Blinq Systems

Duidelijke scheidslijn tussen werk en privé werkt het beste

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...