zorg voor jezelf; goed voor jezelf zorgen; zorg goed voor jezelf

Misschien ken je dat drukke konijntje uit de Duracell reclame nog wel? Dat was nogal een actief en druk beestje. Op zijn rug droeg hij z’n eigen batterij. Hij ging door tot zijn batterij leeg was, toen stond het konijntje plots stil. Hij kon zijn reis pas weer hervatten nadat de batterij weer opgeladen was. Een dokter, daarentegen, staat in principe nooit stil. Zelfs niet als zijn of haar batterij helemaal leeg is… Dan worden de reserves ingezet. Terwijl het juist van belang is dat jij goed voor jezelf zorgt en daardoor goed voor anderen kunt zorgen!

Waarom zorg je niet gewoon net zo goed voor jezelf als voor je patiƫnten?

Gedurende je hele opleiding tot arts leer je – natuurlijk indirect – dat het niet nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Je leert dat het normaal is voor artsen om lange dagen te maken, om te veel diensten te draaien, dat je vermoeidheid wegdrinkt met koffie en dat je wel heel erg ziek moet zijn om je ziek te melden. Kortom: ziek zijn is iets voor patiĆ«nten, niet voor dokters.

Dat is natuurlijk eigenlijk wel heel erg bijzonder. Aan de ene kant leer je hoe je bepaalde ziekten bij patiƫnten kunt voorkomen of genezen, aan de andere kant leer je ook dat je de signalen van je eigen lichaam maar moet negeren. M.a.w. je neemt jezelf helemaal niet serieus, daar is geen tijd of ruimte voor. Veel artsen lopen daarom door tot ze fysiek, mentaal en emotioneel uitgeput zijn. Niet alleen is de batterij leeg, maar de reserves zijn ook op. Opgebrand, leeg.

Juist nu is het belangrijk om voor jezelf te zorgen!

Of je nou in de huisartsenpraktijk, het ziekenhuis, met kinderen of kwetsbare ouderen, de acute of langdurige zorg werkt, het coronavirus leidt in alle sectoren voor zorgen, knelpunten, onzekerheid en toenemende werkdruk. Je loopt zelf gezondheidsrisico’s door het virus, hebt misschien wel te maken met onmogelijke ethische dilemma’s en wordt langdurig blootgesteld aan stress. Daarnaast is er veel uitval onder het personeel, bijvoorbeeld omdat zij zelf COVID-19 hebben opgelopen of omdat ze de testuitslag moeten afwachten. Deze uitval zorgt weer voor nog meer druk, stress en risico’s. Je komt in een vicieuze cirkel terecht die jouw batterij helemaal leegslurpt. Als je niet oplet worden jouw reserves ook nog helemaal opgevreten. De enige manier om uit de cirkel te komen is door goed voor jezelf te zorgen en jouw batterij de kans te geven om weer op te laden. Maar dat kan erg moeilijk zijn, zeker voor een dokter die alsmaar geleerd heeft om door te lopen als je batterij leeg is.

Aan mezelf denken, dat kan nu toch helemaal niet?

Een logische gedachte. Het kan nu inderdaad extra moeilijk zijn om ‘nee’ te zeggen of grenzen te stellen op je werk, de situatie is onvoorspelbaar en houdt geen rekening met jou. Wie gaat jouw taak overnemen als jij het niet doet? Zadel je dan je collega’s niet op met extra werk? Moeten patiĆ«nten dan niet te lang wachten? Logische vragen en het antwoord daarop is in elke situatie verschillend. Maar juist als je merkt dat je op je werk niet zoveel invloed kunt uitoefenen op de situatie, is het van belang dat je op andere vlakken extra goed voor jezelf zorgt. Dat je de vrije tijd die je hebt, benut op een manier die goed is voor jou, zodat je goed herstelt van je werk.

5 tips die je hierbij kunnen helpen

  1. Zoek een coach die je kan helpen om goed met je energie om te gaan en zo te voorkomen dat je last krijgt van stress- en/of burn-outklachten.
  2. Doe meer dingen waar jij blij van wordt.
  3. Rond je dienst duidelijk af voor je naar huis gaat door deze kort te evalueren (zelf of samen met anderen) en praat erover met collega’s als je daar behoefte aan hebt.
  4. Plan tijd in voor ontspanning (wandelen, fietsen, sporten, een boek lezen, etc.) zodat je dat echt doet.
  5. Richt je op de toekomst; de situatie waar we in zitten gaat ooit voorbij!

Wij staan voor je klaar!

Wij kunnen je helpen als je het moeilijk vindt om aan jezelf te denken of om je werk los te laten. Vul vrijblijvend onderstaand contactformulier in of bel naar 06-49929384 voor meer informatie.



Ben je verzekerd bij Movir / Elestia of een andere inkomens- of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar? Dan is vergoeding voor een (team)coachingstraject vaak mogelijk.

Contactformulier

Dokter zorg goed voor jezelf, zeker tijdens de coronacrisis!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...