misverstand introverte mensen; introverten

Over introverten hebben de meeste mensen hun mening op voorhand al klaar. Introverte mensen zijn verlegen, langzame, saaie, stille muurbloempjes. Ze durven hun mening niet te geven en durven ook niet voor een grote groep te spreken. Maar dit is natuurlijk lang niet altijd waar. Hieronder vind je de 6 grootste misverstanden over introverte mensen op een rijtje.

6 misverstanden over introverte mensen

Misverstand 1: Introverte mensen hebben een hekel aan praten

Introverte mensen willen over het algemeen graag nadenken over hetgeen ze gaan zeggen, voordat ze het daadwerkelijk zeggen. Daarnaast willen ze graag nadenken over wat er tegen ze gezegd wordt, voordat ze reageren. Dus ze kunnen inderdaad ‘stiller’ en minder spraakzaam overkomen, omdat ze wat meer tijd nodig hebben. Maar dit heeft niets te maken met een afkeer tegen praten. Geef je introverte vriend, vriendin, collega of kennis wat tijd en ruimte en ze zullen met een reactie komen. En, als ze een onderwerp interessant of leuk vinden kunnen ze zelfs de oren van je hoofd kletsen.

Misverstand 2: Introverten zijn altijd verlegen

Natuurlijk is dit niet waar. Verlegen zijn wordt gecreëerd door een gebrek aan zelfvertrouwen, dit is natuurlijk niet bij alle introverte mensen het geval. Ja, een introvert blijft in een drukke, sociale situatie over het algemeen graag rustig en op de achtergrond. Maar dit komt waarschijnlijk omdat ze gewoon geen zin hebben in het hele sociale gedoe, liever hun mond houden, of alleen iets zeggen als ze denken dat het ook echt belangrijk is.

Misverstand 3: Introverte mensen hebben een hekel aan andere mensen

Dit is natuurlijk een opvatting die te kort door de bocht is. Toch is het wel begrijpelijk waar deze gedachte vandaan komt. Om te beginnen hebben introverte mensen meestal wat meer tijd nodig om andere mensen te leren kennen en te leren vertrouwen, dan extraverte mensen. Daarnaast hebben ze geen behoefte aan een hele grote vriendenkring, een paar goede vriendschappen is genoeg voor ze. Maar als je eenmaal een vriendschap hebt met een introvert, heb je een vriend(in) voor het leven.

Misverstand 4: Introverten zijn saai

In dit geval ligt het natuurlijk aan wat jij ziet als ‘saai’. Introverten zien de wereld door een andere bril. Wat ze meemaken beleven ze als zeer intens, daardoor hebben ze minder prikkels nodig in hun leven. Door het gesprek met introverten aan te gaan, hen de tijd te geven om te reageren, kun je inzicht krijgen in de eigenzinnige manier waarop ze naar de wereld kijken. Want geloof me, doordat een introverten veel nadenken over de prikkels in het leven hebben ze genoeg te vertellen en interessante perspectieven. Ze hebben alleen niet de behoefte om dat uit zichzelf tegen iedereen te zeggen. En zeg nou zelf, een extravert die alleen maar over zichzelf doorratelt is ook niet altijd even interessant.

Misverstand 5: Introverte mensen hebben geen mening

Dit is natuurlijk niet waar. Dat introverte mensen zich niet graag mengen in discussies zegt natuurlijk niet direct dat ze geen mening hebben. Waarschijnlijk hebben ze tal van ideeën en gedachtenkronkels, maar willen ze hier eerst goed over nadenken voordat ze het delen met anderen. Ook willen ze het gevoel hebben dat hun mening zinvol is. Daarnaast vinden ze dit het fijnst in een omgeving die vertrouwd voelt. Verder zijn ze vaak heel bescheiden en vinden ze het moeilijk om hun mening in de groep te gooien, ook al is de groep vertrouwd en de mening zinvol. Je kunt ze dan helpen door hen – geïnteresseerd – te vragen naar hun mening.

Misverstand 6: Introverten willen geen aandacht krijgen van anderen

Je moet ze inderdaad niet dwingen om een spontane speech te geven op een druk feestje, of om een presentatie te geven aan een grote groep mensen die ze niet kennen. De kans dat ze dichtklappen is dan erg groot. Dat is niet de aandacht die een introvert wil. Maar natuurlijk zijn ze met bepaalde vormen van aandacht wel blij. Iedereen is blij met een beetje waardering, geef introverten eens een welgemeend compliment en je zult zien dat ze een beetje aandacht wel kunnen waarderen. Ook introverten zijn blij als ze gezien worden, net als ieder ander.

Buiten deze misverstanden zijn er nog veel meer misverstanden over introverte mensen. zo wordt er bijvoorbeeld vaak gedacht dat extravert zijn beter is. Dit is erg jammer, want introverten zijn echt niet minder dan extraverten.

Hoe introvert of extravert ben jij?

Het komt bijna nooit voor dat iemand 100% introvert of 100% extravert is. Op deze site kun je een simpel testje doen dat je een globaal beeld geeft van jouw eigen mate van introversie. Natuurlijk zijn er nauwkeurigere en gedetailleerdere vragenlijsten om dit vast te stellen. Als je hier interesse in hebt kun je contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier.

Contact

Bron: Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit

De zes grootste misverstanden over introverte mensen
Getagd op:        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...