de herfst doorkomen; de herfst door te komen

Energiek de herfst doorkomen

Na de mooie zomer die we hebben gehad, is de herfst weer in volle gang. De dagen zijn merkbaar korter, donkerder en natter. De natuur laat een prachtige transformatie zien waar je met volle teugen van kunt genieten. Mooie luchten, gekleurde bomen, de geur van gevallen bladeren en prachtige paddenstoelen. Heerlijk, als je er oog voor hebt. Aan de andere kant gaat het regenen, worden de dagen korter en kouder. Dat kan gevolgen hebben voor je stemming. 40% van de bevolking voelt zich tijdens de donkere en koude maanden minder energiek en somberder. Hieronder volgen een aantal tips om je ook in het najaar energiek en bevlogen te voelen.

Lees hier 6 tips om energiek de herfst door te komen

Tip 1: Volg de natuur

Dieren bereiden zich voor op de winterslaap, bomen gaan in ruststand en het weer wordt onstuimig. Het najaar is bij uitstek een periode van bezinning en het moment om het rustiger aan te doen. Waar je je in de zomer actief opstelt en naar buiten gaat, geeft de herfst je de mogelijkheid om even stil te staan en te reflecteren.

Tip 2: Naar buiten

Iedereen heeft daglicht nodig om gezond en vrolijk te blijven. Om stress en een dip te voorkomen is het belangrijk om daglicht te zien. Je maakt namelijk belangrijke vitamines en hormonen aan via daglicht. Blijf dus niet steeds binnen. Doorbreek het patroon en ga ook bij stormachtig weer naar buiten. Frisse lucht zorgt voor een betere weerstand. Een kleine wandeling is al genoeg. Dus wandel door het bos, het park, of de wijk. Ga een blokje om na de lunch of voor het slapen. Doe zoveel mogelijk dingen buiten, je kunt je erop kleden!

Tip 3: Beweeg

Hoewel het najaarsweer je misschien niet stimuleert om in actie te komen is het echt beter om te blijven bewegen. Met koud weer wordt je lichaam sneller stijf. Je hebt het vaker koud waardoor je in elkaar kruipt en minder beweegt. Dit zorgt voor stijfheid in spieren en gewrichten. Stijfheid zorgt ervoor dat je nog minder beweegt en dit zorgt voor pijn, een vicieuze cirkel dus. Regelmatig sporten, fietsen, hardlopen, rekken en strekken, houdt je lichaam soepel. Intensief bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon.

Tip 4: Positieve psychologie

De kracht van je brein is groot! Wat je denkt, heeft direct invloed op hoe je je voelt, zowel in positieve als in negatieve zin. Wanneer je alleen maar negatieve gedachten hebt, kan dat  tegen je werken. Gelukkig kun je je gedachten ook heel goed manipuleren en positieve gedachten stimuleren. Vraag jezelf bijvoorbeeld af ‘Wat heeft deze dag mij voor positieve dingen heeft gebracht?’ en gebruik het geluksmomentenwerkboek. Geluksmomenten kunnen grote dingen zijn, maar ook kleine zoals de zon, lekker eten, een glimlach, enz. Door met geluksmomenten aan de slag te gaan, train je je brein om op positieve dingen te letten. Je zult merken dat er ook in de herfst heel veel positieve momenten zijn en dit beïnvloedt je stemming weer positief.

Tip 5: Extra vitamines

Naast een gezond eetpatroon kun je je weerstand en humeur ondersteunen met voedingssupplementen. Recent onderzoek laat zien dat veel Nederlanders een tekort hebben aan vitamine D. Een lage vitamine D spiegel wordt in verband gebracht met verschillende klachten zoals; slaapproblemen, gewrichtspijnen, lage weerstand en depressie. De oorzaak van dit tekort is het gebrek aan zonlicht, vooral in de donkere dagen. Een goede multi-vitamine, vitamine C, B en D3 zorgen voor minder stress, beter slapen en een betere algemene conditie. Laat je goed adviseren wat het beste bij je past.

Tip 6: Een goede balans

Het is in de herfst extra belangrijk om een goede balans te vinden tussen relaxen en actief bezig zijn. De herfst is een tijd om lekker te cocoonen. In bad met kaarsjes, met een drankje bij de openhaard, regenachtige zondagen in je bed, een Netflix-marathon of eindelijk dat boek lezen. Maar weersta de verleiding om alleen dat te doen. Al moet je misschien wel eerst de moed verzamelen om naar buiten te gaan, doe het toch. Kom geregeld in actie! Doe leuke dingen, ga schaatsen, sporten, winkelen,  allerlei markten bezoeken en als je geluk hebt wandelen in de sneeuw. Maak daarnaast ook tijd voor je vrienden, je familie en je gezin. Sociale contacten zijn goed voor je humeur.

Meer informatie

Met deze tips kom je de donkere dagen positief door. Wil je meer informatie over hoe coaching kan helpen met betrekking tot je energiek en bevlogen voelen, stel hier dan je vraag. Wij staan je graag te woord.

Tips om energiek de herfst door te komen
Getagd op:                            

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...