complimenten op de werkvloer; complimenten werk; complimenten; compliment collega; compliment geven

Zoals elk jaar is het op 1 maart weer Nationale Complimentendag. Op deze dag draait het om het zien, erkennen en complimenteren van de goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dat er in Nederland een speciale dag voor bedacht is, geeft aan dat dit niet zo vanzelfsprekend is als het op het eerste gezicht lijkt te zijn. Ook op de werkvloer is het geven van complimenten van groot belang. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Complimenten geven en ontvangen

Om te beginnen vinden veel mensen het moeilijk om een compliment te geven aan een ander. Bijvoorbeeld omdat ze voornamelijk stil staan bij wat er niet goed gaat in plaats van wat er wel goed gaat. Of omdat ze er gewoon niet over nadenken. Verder vinden veel mensen het lastig om een compliment van een ander te ontvangen. Zeker op de werkvloer lijken mensen moeite te hebben met het geven en ontvangen van complimenten. Terwijl het juist daar zo belangrijk is. In dit blog lees je wat de invloed van complimenten op de werkvloer kan zijn en hoe je een compliment kunt geven.

Effect van complimenten geven op de werkvloer

Verbeterde prestatie

We zijn nogal vaak geneigd om er vooral wat van te zeggen als mensen niet goed presteren. Daarbij blijft het negatieve ook nog eens langer hangen dan het positieve. Door je te richten op wat er wél goed gaat, zorg je ervoor dat collega’s hun kwaliteiten vaker gaan inzetten. Wanneer je complimenten geeft als een collega iets goed doet of aanpakt, geef je namelijk ook vertrouwen. Aangezien het gevoel van waardering/erkenning één van de basisbehoeften is die we als mensen hebben, zal de collega het gecomplimenteerde gedrag waarschijnlijk vaker willen vertonen. De collega zet zich dan (nog) harder in voor de organisatie, wat natuurlijk ten goede komt aan de prestatie.

Sterke motivator

Het krijgen van een compliment kan zorgen voor een enorme boost in de motivatie. In onze Nederlandse aard zit de drang om sceptisch te zijn en kritiek te geven, met het doel om zo snel mogelijk beter te worden. Als er dan een keer een compliment gegeven wordt aan een collega is de reactie meestal: “Dat hoort er toch gewoon bij”. Door een compliment te geven laat je zien dat het niet zo vanzelfsprekend is wat je collega doet. Daarnaast geeft het aan dat je de collega ziet en waardeert. Dit is heel belangrijk want een gebrek aan waardering is de nummer 1 reden dat werknemers ontslag nemen.

3 tips om goede complimenten te geven

1. Complimenten op de werkvloer moeten oprecht zijn.

Geef geen complimenten om maar complimenten te geven. Dit komt namelijk nep en niet oprecht over en kan zelfs negatieve reacties bij je collega’s oproepen. Geef dan ook geen complimenten aan de zogenoemde “vervelende collega’s” als je ze niet meent. Zorg er dus dat je 100% achter de complimenten die je geeft staat. Een compliment hoeft niet heel groot te zijn. Geef een compliment zoals jij hem wil geven. Vind je het moeilijk om het uit te spreken? Zet het dan gewoon in een mail of schrijf het op.

2. Complimenten moeten persoonlijk zijn.

Een algemeen compliment aan een groep is natuurlijk aardig en goed bedoeld, maar het zal niemand in het bijzonder aanspreken. Geef een compliment ook altijd in de “ik-vorm”. Als je dit doet laat je altijd merken dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Bijvoorbeeld: “Ik vind het knap van je dat je … “. Houd er verder rekening mee dat je het compliment geeft op een manier die bij de collega past. Als je collega het vervelend vindt om in de belangstelling te staan, zal hij/zij het niet fijn vinden om een compliment te krijgen waar veel anderen bij zijn. Kies er dan voor om het compliment onder vier ogen te geven.

3. Geef vaker dan één keer een compliment

Maar overdrijf ook niet, wanneer je iemand overlaadt met complimenten komt het slijmerig over. De collega kan dan denken dat je alleen maar complimenten geeft omdat je iets van hem/haar wilt. Wanneer je een goede balans kunt vinden tussen het geven van complimenten en feedback kom je geloofwaardiger en oprechter over.

Hoe ontvang je een compliment?

Je kunt natuurlijk ook zelf een compliment krijgen op de werkvloer. Hoe moet je die dan ontvangen? Daar kunnen we lang en kort over zijn. Zeg gewoon “dank je wel”. Niets meer en niet minder. Let er vooral op dat je het goed bedoelde compliment niet onderuit haalt door te zeggen dat het bij je werk hoort of vanzelfsprekend is.

Meer weten?

Het belang van complimenten op de werkvloer
Getagd op:                        

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...