Coachingsactie voor huisartsen,  grijp je kans en ga de uitdaging aan! stress werkdruk burnout huisarts medici AIOS

Teveel consulten per uur

De huisarts is de spil van het Nederlandse zorgstelsel en dat is een prachtige positie. Toch zijn er vooral berichten in de media dat de werkdruk maar blijft stijgen bij huisartsen. De taken nemen toe en de zorg wordt complexer. 67% van de artsen ervaart het aantal consulten per uur als te veel.

 

Zelfzorg in het gedrang

Bekend is dat huisartsen goed voor anderen zorgen en minder voor zichzelf. Wanneer je in de sneltrein van de huisartsenzorg zit, is het lastig om even uit te stappen en tot jezelf te komen. Er is altijd wel iemand die een appél op je doet. Een spanningsveld tussen eigen en andermans belang. Grenzen stellen dus, maar hoe doe je dat voor jezelf?

 

Met je voeten op het bureau

Al enige tijd volg ik de ontwikkelingen binnen de huisartsenzorg. Opvallend is dat alle mogelijke oplossingen voor een verminderde werkdruk vanuit de huisartsen moet worden geiniteerd. Dat is best lastig als het water je al tot aan de lippen staat. Voor creatieve oplossingen heb je rust, ruimte en afstand nodig. Het welbekende ‘met je voeten op het bureau’-moment, maar wanneer doe je dat?

 

Vastberaden

Ondanks alle druk is de tevredenheid in de huisartsenpraktijk toegenomen. Hoe vastberaden is de huisarts om de missie te volbrengen? Wat een bevlogenheid! Daar heb ik diep respect voor en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Uit ervaring als arbeid- en organisatiepsycholoog weet ik dat even een uurtje sparren met een onafhankelijk iemand heel veel kan opleveren. En dat geldt zeker voor huisartsen die graag zelf dingen oplossen en zeer praktisch zijn ingesteld.

 

Sparren over wat jou, als arts of als mens bezighoudt, zoals:

  • Hoeveel regelruimte heb ik als arts?
  • Hoe geef ik leiding aan lastige situaties met medewerkers of patienten?
  • Hoe kan ik een goede richting geven aan mijn praktijk en mijn loopbaan?
  • Hoe kan ik mijn prioriteiten stellen?
  • Hoe blijf ik bevlogen?

Ik geef coachgesprekken weg aan huisartsen

Desondanks blijkt er bij huisartsen een drempel te zijn om hulp in te schakelen. Geen tijd, te duur, zelf oplossen, enz. Daar heb ik iets opgevonden. Deze maand is er de week van de bevlogenheid. Daarom geef ik in de maand juni coachgesprekken weg aan huisartsen. Het kan gaan om face-2-face gesprekken maar ook online of telefonisch. De afspraak dient in juni gemaakt te worden maar kan later in tijd plaatsvinden. Er zijn geen verplichten verbonden aan het gesprek, je hoeft alleen hieronder online je afspraak te maken. Eén gesprek per persoon.

 

Mijn uitdaging

Het doel van deze actie is te laten zien dat coaching werkt, ook voor huisartsen (mijn klantwaardering 8,4). Ik wil meer artsen laten kennismaken met coaching en laten ervaren wat het kan opleveren. Daarom wil ik zoveel mogelijk huisartsen bereiken. Het kan gaan om zaken rondom praktijkmanagement maar ook over persoonlijke ontwikkeling. Voor mij is het een uitdaging om huisartsen over de drempel te helpen en aandacht voor zichzelf te laten claimen om zo een bevlogen en energieke arts te blijven die goed kan zorgen voor patienten en medewerkers.

 

Ga jij de uitdaging met mij aan?!

online afspraak maken voor teamcoachingen praktijkmanagementMaak hier online je gratis afspraak (lang of kort gesprek).

 

Nog vragen? Stel ze

 

Bron: Branche-rapportage Huisartsenzorg en gezondheidscentra (Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn)

Coachingsactie voor huisartsen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...