persoonlijke ontwikkeling

Of je nou arts in opleiding, beginnend arts of medisch specialist met jarenlange ervaring in het vak bent – als dokter werk je in een complexe, sterk veranderende omgeving en dat vraagt veel van jou als mens. Sterker nog, het vraagt meer van je dan waar je voor bent opgeleid. Er zijn een hoop zaken die jouw werkgeluk kunnen beïnvloeden, denk aan stress, frustraties, conflicten, moeizame samenwerking, agressieve patiënten, onbegrip, een te hoge werkdruk en een tekort aan collega’s. Door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling zal je hier beter mee kunnen omgaan, waardoor je energiek en bevlogen kwalitatief goede zorg kunt blijven bieden. Je kunt dan de dokter zijn, die je graag wil zijn.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor de nieuwe generatie artsen

Onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing en loopbaanbegeleiding zijn niet vanzelfsprekend in de zorg. Toch is het erg belangrijk, zeker nu er een nieuwe generatie artsen de zorg instroomt voor wie persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk is.

Daarnaast is de sfeer op de werkvloer (met name in ziekenhuizen) vaak heel hiërarchisch. Hierdoor is het, ook voor de A(N)IOS die normaal gesproken zijn woordje klaar heeft, moeilijk om assertief te zijn. Kritische vragen worden toch maar ingeslikt en nieuwe ideeën worden niet uitgesproken. Daarnaast is de feedback en begeleiding voor coassistenten of A(N)IOS vaak schaars, mede door de tijdsdruk.

Verder is de overgang van studie naar werk groot. Ineens moet je het zelf doen, geef je leiding en ben je zelf verantwoordelijk. Hoe pak je dat goed aan? Kun je het werk loslaten als je thuiskomt? Hoe moet je communiceren om anderen aan te sturen? Waar sta je voor? Geef je jouw grenzen wel goed aan?

Goed voor anderen kunnen zorgen, door goed voor jezelf te zorgen

Werken met mensen is het mooiste wat er is. Het geeft voldoening om hen te kunnen helpen en met hen samen te werken. Iedere dag is anders want ieder mens en iedere situatie is anders. Het is telkens weer een uitdaging om de juiste connectie te maken en te voldoen aan de verwachtingen zonder jezelf te kort te doen. Het vergt flexibiliteit, empathie, besluitvaardigheid, nieuwsgierigheid en standvastigheid. Werken met een lach en een traan.

Ook als je al jaren werkzaam bent als arts of medisch specialist is het belangrijk om bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren, dingen te verbeteren en je hebt zeker een aantal kwaliteiten en eigenschappen die je (meer) zou mogen waarderen en omarmen. Bewust of onbewust kunnen er verschillende gedragspatronen bij je zijn ingeslopen. Misschien merk je wel dat je collega’s regelmatig op een bepaalde manier op jou reageren, dat ze je verkeerd begrijpen of dat het contact met een bepaalde patiëntengroep je veel makkelijker afgaat dan andere groepen. Ook kan de twijfel toeslaan, bijvoorbeeld als je merkt dat je werkplezier onderdrukt wordt – Wat moet er gebeuren om weer meer plezier in je werk te krijgen? Wil je dit nog wel jaren doen?

Thema’s: Persoonlijkheid, communicatie, omgaan met stress, balans vinden, loopbaaninteresses, et cetera

De beste zorgverleners zijn wat ons betreft de artsen en medisch specialisten die het zichzelf gunnen met hun persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn. Dit vereist een flinke dosis lef, want als je kiest voor persoonlijke ontwikkeling dan kies je ervoor jezelf een spiegel voor te houden. Je kiest er ook voor om jezelf vragen te stellen, waarvan het antwoord niet altijd is wat je zou hopen. Maar waarom zou je het dan doen? Jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen is heel mooi & waardevol. Je geeft jezelf de kans om uit te zoeken wat je graag wil, welke stappen je daarvoor moet zetten en om een keer stil te staan bij je kwaliteiten en talenten. Daarbij is de kans groot dat er dingen zijn die jou storen of waar je tegenaan loopt.

Als je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, komen er vaak meerdere onderwerpen aan bod. De onderwerpen hangen namelijk vaak samen. Zo bepaalt je persoonlijkheid voor een groot deel hoe jij communiceert en met stress omgaat. Maar hoe je met stress omgaat bepaalt ook weer of je een goede balans kunt vinden. Doordat alles met elkaar verbonden is, valt het kwartje vaak snel en is het mogelijk om snel stappen te zetten.

Persoonlijke ontwikkeling bij Praktijk Glansreijk

Persoonlijke ontwikkeling brengt je verder, als mens én als zorgverlener. Want als je goed voor jezelf kunt zorgen, kun jij goed voor anderen zorgen. Wil je weten wat jouw kwaliteiten zijn, hoe je effectiever kunt communiceren of beter met stress om kan gaan? Hoe je meer grip op situaties kunt krijgen of hoe je gewoon lekker in je vel kunt zitten? Neem dan eens contact op om de mogelijkheden te bespreken of plan zelf een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

100% beveelt ons aan, dus bel 06-49929384

Contact

extra tekst

Ben je verzekerd bij Movir / Elestia? Dan is vergoeding voor een coachingstraject vaak mogelijk.

Een goede arts (in opleiding) is ook bezig met persoonlijke ontwikkeling
Getagd op:                    

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...