humor op de werkvloer

Misschien is het niet de combinatie die je direct zou maken, humor en werk. Maar toch kan humor op het werk veel voordelen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers met humor, die met plezier werken, productiever zijn en minder verzuimen. Ook maken zij minder fouten en communiceren op een positieve manier.

Wat is humor?

Je hebt niet een bepaalde vorm van humor, die humor is. Het kan verschillende vormen hebben. Het kan verwikkeld zitten in een goede mop, een leuke anekdote, een grappig plaatje of een woordgrap. Bij humor gaat het vaak om iets wat je niet verwacht.

Waarom zou er humor moeten zijn op de werkvloer?

1. Lachen is gezond

Dit wordt natuurlijk vaak gezegd, maar het is ook echt zo. Als je lacht treedt bijna je hele lichaam in werking. Je longen leveren een extra inspanning en je bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Daarnaast maak je hormonen aan die je alerter maken en komt er een natuurlijke pijnstiller vrij (endorfine).

2. Lachen werkt als buffer tegen stress

Veel mensen gebruiken humor als een uitlaatklep voor hun emoties. Wanneer zij tegen bepaalde dingen aanlopen, zoals een naderende deadline, een vervelende klant, kapot materiaal of het nét niet halen van een doel, gebruiken ze humor om stoom af te blazen. Door te lachen neem je als het ware afstand van een situatie en kun je vaak ineens een probleem op een andere manier bekijken.

3. Versterkt het teamgevoel

Dat lachen aanstekelijk werkt dat weten we eigenlijk allemaal wel. Als een persoon lacht, neemt een andere persoon het over. Zélfs als de eerste lach een neplach is. Mensen vinden elkaar aardiger als ze hetzelfde doen/hebben, dus als twee mensen allebei lachen verbindt dit hen. Het verbetert ook de onderlinge samenwerking en natuurlijk de sfeer.

4. Maakt communiceren makkelijker

Met humor kun je veel verschillende dingen doen. Je kunt anderen beïnvloeden, overtuigen, motiveren en bij elkaar brengen. Je kunt er ook dingen mee zeggen die je nooit op een serieuze manier had durven zeggen, of je kunt grenzen aftasten op een luchtige manier. Ook feedback wordt vaak net wat makkelijker gebracht met humor. Meer tips om beter te communiceren met collega’s?

5. Humor zorgt voor luchtigheid

Een grap is nooit zwaar. Dus je kunt er makkelijk moeilijke situaties mee aanhalen en verbuigen. Hierdoor kunnen onderlinge frustraties voorkomen worden.

6. Humor bevordert de creativiteit

Door humor te gebruiken kun je loskomen van bepaalde situaties. Je kunt buiten bepaalde kaders denken en nieuwe inzichten verkrijgen. Door het lachen maak je ontspannende stoffen aan, zoals endorfine en adrenaline. Hierdoor voel je je dus positief. Dit leidt ertoe dat je nieuwe en verfrissende perspectieven kunt aannemen en met nieuwe ideeën en oplossingen kunt komen. Vanzelfsprekend worden de creativiteit en innovativiteit dan ook beter.

Moeilijk?

Vind je het soms moeilijk om grappen te maken of humor in je leven te brengen? Probeer dan jezelf eens minder serieus te nemen. Ga actief op zoek naar gekke dingen, dingen die niet kloppen, fouten die je maakt en incongruenties.

Contact

6 redenen waarom humor op de werkvloer heel belangrijk is
Getagd op:                    

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp Chat
Heb je een vraag? Stuur een bericht via WhatsApp...