onzekerheid aios anios tips

Een vraag die bij veel a(n)ios terugkomt is hoe ze beter met hun onzekerheid kunnen omgaan. Iedereen is natuurlijk wel eens onzeker, zelfs als ze zeggen dat het niet zo is. Maar onder jonge artsen speelt onzekerheid vaak een zeer grote rol. Dit is helemaal niet gek, als je bekijkt dat je als a(n)ios ineens een hele andere rol moet vervullen. Misschien heb je net je basisopleiding achter de rug en ga je ervaring op doen als anios. Of ga je nadat je een tijdje als anios gewerkt beginnen aan je specialisatie. Het kan ook nog zo zijn dat je direct na je basisopleiding al een plekje als aios hebt weten te bemachtigen. Kortom, je moet ineens zelf een grote verantwoordelijkheid gaan dragen, zelf beslissingen nemen die enorme consequenties kunnen hebben en de werkdruk is hoog.

Onzekerheid onder a(n)ios

Onzekerheid is een groot probleem onder veel a(n)ios. Ondanks dat, ligt er nog steeds een taboe op het bespreken van onzekerheid. Op zich is het logisch dat je je kwetsbaarheid niet wilt laten zien. Omdat je jezelf wilt bewijzen als een goede, competente arts vol zelfvertrouwen. Daarnaast wil je een goede indruk maken op je opleider/binnen je maatschap. Tevens ben je druk bezig met het onthouden van medische kennis die je geleerd hebt tijdens je basisopleiding, dat is namelijk je houvast. Daarbij wil je ook graag nieuwe dingen leren, zodat je jezelf verder kunt ontwikkelen. Natuurlijk kun je niet alles onthouden, toch kan het je erg onzeker maken als je merkt dat je bepaalde informatie vergeten bent. Zo kort na je basisopleiding ben je je er waarschijnlijk erg bewust van dat je veel (belangrijke) kennis vergeten bent. Geen wonder dus dat je op zoek bent naar tips om beter met je onzekerheid om te gaan.

5 tips voor a(n)ios om beter met onzekerheid om te gaan

1. Vergelijk jezelf niet meer met anderen

We snappen dat deze tip makkelijker is gezegd, dan gedaan: stop met het vergelijken van jezelf met anderen. Er zullen altijd a(n)ios zijn bij wie het beter (of slechter) lijkt te gaan. Er zullen altijd mensen zijn die door het leven lijken te huppelen, zonder hindernissen. Mensen die alles meteen goed kunnen, die geen fouten (lijken te) maken en alles beter (lijken te) weten. Maar niemand is perfect, iedereen maakt fouten en we hebben allemaal onze eigen geheimen en onzekerheden. En laten we eerlijk zijn, met de enorme hoeveelheid artsen (in opleiding) heb je ook wel ontzettend veel vergelijkingsmateriaal, of je daar nou zo blij van wordt… Door jezelf met anderen te blijven vergelijken, zal je uiteindelijk altijd verliezen waardoor je onzekerheid toe zal nemen. Besluit daarom vandaag nog dat je daarmee stopt en kijk voortaan gewoon alleen naar jezelf.

2. Neem complimenten eens aan

Er zijn vast een heleboel dingen die je goed doet, waarover mensen je een compliment geven. Hoe ga jij om met deze complimenten? Laat je ze binnenkomen of wuif je ze weg met een – ‘oh, maar dat hoort bij het werk hoor’. Als je complimenten afwimpelt of niet aanneemt doe je jezelf echt te kort. Eigenlijk zeg je daarmee tegen jezelf dat je het niet waard bent om een compliment te krijgen, om beloond te worden voor je harde werk. Probeer vanaf nu om gewoon eens ‘dankjewel’ te zeggen op de complimenten die je krijgt. Neem daarnaast ook even de tijd om een compliment binnen te laten komen en er later nog eens over na te denken. Je bent het waard!

3. Maak een lijstje van successen

Zet de knop om: wat lukt jou allemaal eigenlijk wel? De kans is groot dat dit veel meer dingen zijn dan je nu denkt. Het hoeven namelijk niet allemaal grote dingen te zijn, het zijn juist vaak de kleine dingen die we geen aandacht geven of zien als vanzelfsprekend. Dus heb je een fijn gesprek gevoerd met een patiënt? Schrijf het op! Heb je de medische testen goed uitgevoerd en de bijbehorende tools goed gebruikt? Schrijf het op! Vind je het moeilijk? Vraag dan eens aan een collega(-a(n)ios) wat hij/zij een succes van jou vindt. Hang het briefje met successen ergens op waar je het regelmatig ziet. Hierdoor ga je juist focussen op zelfverzekerdheid in plaats van op je onzekerheid.

4. Schrijf je positieve eigenschappen op

Deze tip lijkt op de vorige, alleen gaat het dit keer niet om de dingen die je doet, maar juist om de persoon die je bent. De kans is groot dat je nu geneigd bent om te letten op de eigenschappen die jou regelmatig in de weg zitten. Het zou beter zijn om eens in te zoomen op je positieve eigenschappen. Ga er eens voor zitten en schrijf alles op wat je kunt bedenken (bijv. aardig, empathisch, zorgzaam, eerlijk, betrouwbaar, humor, et cetera). Als je weet wat jouw beste eigenschappen zijn kun je gaan proberen deze duidelijk naar de voorgrond te duwen tijdens je werk. Hiermee boost je jouw zelfvertrouwen!

5. Leg de lat niet te hoog

We zien het regelmatig onder a(n)ios, perfectionisme. Door de grote verantwoordelijkheden die je draagt lijkt het wel of je geen fouten mag maken. Maar laten we eerlijk zijn, je bent nog maar net begonnen. Je kunt niet alles weten, hoe graag je dat ook zou willen. Je kunt ook niet alles in een keer goed doen, al wil je het zo graag. En dan werk je ook nog met patiënten en opleiders die verwachten dat je wél alles goed doet en dat je wél alles weet, dit voedt waarschijnlijk jouw onzekerheid alleen maar meer. Probeer te accepteren dat je nog aan het leren bent. Fouten zijn er om van te leren. Wel heel belangrijk: praat erover als er iets fout gaat en je hier last van hebt. Het maakt dan niet zo veel uit met wie je erover praat, een mede-a(n)ios, een collega, een vriend of een familielid. Daarnaast is het ook heel belangrijk om te accepteren dat goed ook goed genoeg kan zijn. Probeer dus een beetje realistisch en lief voor jezelf te zijn.

100% beveelt ons aan

Wil je meer hulp bij het omgaan met jouw onzekerheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

5 tips om als a(n)ios goed met onzekerheid om te gaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.