Drukke dagen
Pff.. alweer een drukke dag gehad? De werkdruk binnen huisartsenpraktijken en zorginstellingen ligt erg hoog. Er wordt veel van je gevraagd. Wanneer je dan eindelijk naar huis toe kan, is de neiging waarschijnlijk groot om op de bank te ploffen en er niet meer af te komen. Oké, misschien om wat huishoudelijke taken te doen, maar veel ondernemen zit er vaak niet meer in. Je moet natuurlijk de volgende dag ook weer fris en fruitig aan het werk kunnen. De laatste jaren is er veel onderzoek1,2 gedaan naar manieren om te herstellen van je werk. Op basis daarvan geven we je 5 tips om goed te herstellen van je werk.
5 tips om goed te herstellen van je werk
1. Laat het los!
Jezelf letterlijk even “ontkoppelen” van je werk blijkt heel goed te zijn voor het herstel. Probeer je taken zo goed mogelijk af te ronden voor je naar huis gaat, of maak alvast een lijstje met dingen die je de volgende dag moet gaan doen. Op deze manier heb je al duidelijk voor jezelf wat je de dag erna moet doen en hoef je er ’s avonds niet meer mee bezig te zijn. Merk je dat je toch veel aan je werk denkt als je thuis bent? Probeer deze gedachten dan zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door afleiding te zoeken, met je partner over iets heel anders te praten of een rondje te gaan wandelen.
2. Slapen
Slapen blijkt één van de belangrijkste manieren te zijn om goed te herstellen van je werk. Hierbij gaat het dan met name om de kwaliteit van je slaap, niet zo zeer om de hoeveelheid. Mensen die slecht slapen ervaren namelijk vaker depressieve of angstige gevoelens, gezondheidsproblemen, stress, en vermoeidheid, terwijl een goede kwaliteit van slaap juist gelinkt is aan minder vermoeidheid en positieve gevoelens (zoals zin hebben in de nieuwe dag) bij het opstaan.
3. Sporten en bewegen
Sporten na een lange werkdag?! Het is goed te begrijpen dat je hier helemaal geen zin in hebt. Je bent net thuis, moet waarschijnlijk nog koken en wil daarna gewoon helemaal niks meer doen. Maar wat blijkt nou, fysieke activiteit is heel goed voor het herstel. Mensen die na hun werk gingen sporten voelden zich de dag erna veel minder moe dan mensen die niet gingen sporten. Echt geen tijd of zin om te sporten? Loop dan bijvoorbeeld eens een rondje door je wijk zodat je toch in beweging bent geweest.
4. Ga juist niet op de bank hangen
We doen het bijna allemaal als we moe zijn en heel eerlijk, het voelt ook fijn. Maar, voel jij je echt fitter als je na een paar uur van de bank af komt? Uit onderzoek blijkt dat dit soort activiteiten die haast geen inspanning vereisen ons niet zo goed helpen met herstellen van het werk, d.w.z. we voelen ons niet minder vermoeid. Hoogstwaarschijnlijk dragen deze activiteiten alleen bij aan je fysieke herstel, maar niet aan je mentale herstel.
5. Gebruik je weekend om bij te komen
Het ’traditionele’ weekend, waarin je bij kunt komen van je werkweek blijkt erg belangrijk te zijn in je herstel. Gedurende het weekend neemt de vermoeidheid sterk af. Gemiddeld gezien voelen we ons op zondagen het minst vermoeid. Daarom is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je in het weekend gebruik maakt van de tijd om bij te komen. Zorg ervoor dat je niet meer dan nodig is met je werk bezig bent. Werk je in het weekend? Probeer dan de dagen die jij vrij bent te zien als een soort “weekend” waarin je het werk probeert los te laten.
Wat als je niet goed kunt herstellen van je werk?
Als je het moeilijk vindt om weer op te laden na een werkdag kan dit leiden tot een opeenstapeling van vermoeidheid en stress. Uiteindelijk kan dit weer uitmonden in overspannenheid of burnout. Dat moet je natuurlijk proberen te voorkomen. Wij kunnen je helpen bij het vinden van manieren om te herstellen van je werk. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Bronnen:
1. Sonnentag, S., Binnewies, C., & Mojza, E. J. (2008). ” Did you have a nice evening?” A day-level study on recovery experiences, sleep, and affect. Journal of Applied Psychology, 93(3), 674.
2. Rook, J. W., & Zijlstra, F. R. (2006). The contribution of various types of activities to recovery. European journal of work and organizational psychology, 15(2), 218-240.