Tips om stress te beheersen
Te veel stress is niet goed voor je gezondheid, je relaties en je prestaties. Maar stress is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. In het pas verschenen praktische handboek In 10 stappen je stress beheersen krijg je een effectief programma op basis van meer dan dertig jaar wetenschappelijk onderzoek om stress een plaats te geven in je leven. Het is eenvoudig in te passen in je dagelijkse routine. Met de oefeningen ontwikkel je nieuwe manieren van denken en doen waarmee je meer controle krijgt over je stress en daarmee je leven. Hierbij alvast deze 10 tips als voorproefje:
1. Zoek uit waar je stress vandaan komt
Maak een overzicht van welke gebeurtenissen je stress bezorgen. Door de oorzaken van je stress te identificeren, kun je ze beter onder controle houden. Sta stil bij de gedachten die door je hoofd spoken op het moment van stressaanvallen, zoek naar patronen. Door alles op een rijtje te zetten, besef je misschien wel dat je dag nog niet zo slecht verlopen is als je eerst dacht.
2. Ontspan je lichaam
Mensen die een hoge mate van stress ervaren, spannen vaak hun hele lichaam op terwijl ze maar 1 of 2 spieren hoeven te spannen. Het is belangrijk om de spiergroepen in je lichaam te kunnen isoleren, zodat je aanvoelt wanneer een groep gespannen is. Oefen op het ontspannen van je spieren en je concentratievermogen zal stijgen, terwijl je spanningsniveau afneemt.
3. Denk realistisch
Het is je gedachtengang die stress veroorzaakt, niet de situatie. Zoek bewijs voor wat je denkt voordat je op hol geslagen gedachten je stress bezorgen. Loop alle feiten af, denk terug aan eerdere ervaringen, zoek alternatieve verklaringen en neem eens een ander perspectief in.
4. Evalueer de gevolgen die jou stress bezorgen
Stel dat je partner te laat thuis komt. Jij maakt je meteen zorgen, bent bang dat er iets gebeurd is en schiet in de stress. Ga op dat moment na hoe groot de kans is dat er echt iets aan de hand is. Je zult beseffen dat de kansen dat jouw doemscenario’s werkelijkheid worden, veel kleiner zijn dan je in eerste instantie denkt en wordt snel rustiger.
5. Toets voorspellingen
Ben je bang dat je niemand zult hebben om mee te praten op een feestje? Tel dan het aantal mensen waar je uiteindelijk wel mee praat. Het is vast meer dan je voorspelde. De volgende keer zal je met een realistischer idee naar een feestje vertrekken. Toets je voorspellingen en merk op dat alles achteraf beter meevalt.
6. Focus op het heden
Je krijgt vaak stress door te veel te denken aan fouten uit het verleden of mogelijke obstakels in de toekomst. Denk niet na over wat er gebeurd is of zal gebeuren, maar richt al je aandacht op het nu. Door te piekeren over mogelijke toekomstige teleurstellingen, zul je ze toch niet kunnen voorkomen.
7. Neem het heft in eigen handen
Je kunt niet alles controleren, maar bepaalde factoren liggen binnen je macht. Je kunt het verkeer niet omzetten naar jouw wil, maar je kunt wel positiever denken tijdens een file. Zoek uit hoe je invloed kunt uitoefenen op de situatie die je stress bezorgt en richt je daarop. Verander je overtuigingen, verleg je aandacht, pas je gedrag aan.
8. Wees assertief
Het is gemakkelijk om toe te geven aan familie of vrienden die je vragen om iets voor hen te doen. In veel gevallen zijn mensen bang dat ze in de problemen zullen geraken en dus stress zullen krijgen als ze weigeren. Ja zeggen zorgt echter ook voor een serieuze portie kopzorgen. Wees assertief, maar blijf rustig, kom uit voor je gevoelens, toon inlevingsvermogen en maak zo je omgeving minder stresserend.
9. Verdeel je tijd
Tijdsdruk is de grootste boosdoener in geval van stress. Soms heb je zoveel te doen dat je verstijft en er niet in slaagt om in actie te schieten. Leg je dagelijkse taken op voorhand vast en deel je tijd goed in. Houd je aan je agenda, doe geen dingen tegelijkertijd en stel prioriteiten. Soms betekent dat dat je anderen eens een taak moet laten overnemen of dat je iets moet weigeren.
10. Pak problemen aan
Maak jezelf duidelijk wat het probleem in kwestie is en som alle mogelijke oplossingen op. Bekijk alles een voor een en bepaal welk antwoord de grootste kans op slagen heeft. Voer de oplossing uit die volgens jou het beste zal werken, en ga het rijtje af tot het probleem van de baan is.
Meer weten, neem dan contact met me op
Bron: http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/in-10-stappen-je-stress-beheersen/article-normal-579761.html